Eko-producenci tworzą Polską Izbę Żywności Ekologicznej

Autor: www.sadyogrody.pl 14 czerwca 2016 08:34

Eko-producenci tworzą Polską Izbę Żywności Ekologicznej fot. shutterstock

Producenci eko-żywności zamierzają powołać Polską Izbę Żywności Ekologicznej. - To odpowiedź na zapotrzebowanie rynku. Chcemy połączyć w jedno ciało firmy z branży, żeby mówić wspólnym głosem. W grupie pomysłodawców powołania Izby są takie podmioty jak: Bio Food, Bio Planet, Bioveri, Eko-Wital, MyEcolife, Organic Farma Zdrowia, Poloniak, Smak Natury, Symbio, ZwalczNude - informują inicjatorzy powołania Izby.

Głównymi celami założycieli i członków Izby jest: promowanie żywności ekologicznej i zdrowego odżywiania się, rozprzestrzenianie wiedzy o certyfikowanej żywności ekologicznej, jak ją odróżnić, jak jest produkowana oraz w jaki sposób jest certyfikowana i kontrolowana, występowanie w imieniu branży żywności ekologicznej w dyskusjach z ośrodkami rządowymi w szczególności w sprawie projektów i interpretacji przepisów dotyczących żywności ekologicznej a także promocja samych członków Izby.

- Realizacje celów planujemy  przede wszystkim poprzez  przygotowanie ogólnopolskiej kampanii społecznej. Będzie to połączenie działań promocyjnych, marketingowych oraz edukacyjnych, od wejścia do szkół i edukacji od najmłodszych lat, poprzez udział w targach i imprezach branżowych, aż po stałą współpracę z władzami. Wszyscy członkowie będą mogli brać aktywny udział w kampanii korzystają z możliwości promocji w trakcie imprez branżowych, na stronie PIŻE, czy w trakcie samej kampanii – poszczególnych jej częściach - twierdzą inicjatorzy powołania Izby.

Członkami Izby może zostać 5 rodzajów podmiotów:

- jednostki certyfikujące (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów z certyfikatów ekologicznych)

- rolnicy ekologiczni

- przetwórcy i konfekcjonerzy żywności ekologicznej (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów wartościowo z żywności ekologicznej za ubiegły rok kalendarzowy)

- dystrybutorzy żywności ekologicznej (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów wartościowo z żywności ekologicznej za ubiegły rok kalendarzowy)

- sklepy ekologiczne (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów wartościowo z żywności ekologicznej za ubiegły rok kalendarzowy).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM