Dieta bogata w owoce i warzywa zapobiega rozwojowi stanu zapalnego

Autor: PAP 17 maja 2016 12:08

Dieta bogata w owoce i warzywa zapobiega rozwojowi stanu zapalnego Dieta bogata w owoce i warzywa zawierające polifenole wpływa na redukcję wydzielania cytokin prozapalnych/ fot. shutterstock.com

Izoramentyna, resweratrol, kurkumina i kwas wanilinowy - to naturalne związki bioaktywne, które pomagają chronić organizm przed przewlekłym stanem zapalnym - informuje "British Journal of Nutrition".

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Liverpoolu nad właściwościami polifenoli wykazały, że w celu zmniejszenia ryzyka przewlekłego stanu zapalnego powinniśmy spożywać m.in. cebulę, kurkumę, czerwone winogrona, jagody acai i pić zieloną herbatę. Polifenole zawarte w tych produktach pomagają zmniejszać wydzielanie cytokin prozapalnych przez limfocyty T.

Niekontrolowany przewlekły stan zapalny odgrywa dużą rolę w rozwoju wielu poważ-nych chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

Dieta bogata w owoce i warzywa zawierające polifenole wpływa na redukcję wydzielania cytokin prozapalnych przez komórki układu odpornościowego, dzięki czemu zapobiega rozwojowi stanu zapalnego. Dlatego jest szczególnie ważna dla osób starszych, które są bardziej na niego podatne - podkreślają badacze.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI