Czarny czosnek – nowa odmiana czy specjalna technika produkcji?

Autor: sadyogrody / freshplaza.com 28 stycznia 2015 15:23

Czarny czosnek – nowa odmiana czy specjalna technika produkcji? fot. blackgarlic.co.uk

Czarny czosnek cieszy się coraz większą popularnością w kręgach gastronomicznych i w medycynie alternatywnej.

- Na jego niezwykły zapach składają się nuta czarnego kardamonu, skóry, dymu, tamaryndowca i lukrecji, a jego tekstura przypomina suszone morele. Ząbki są miękkie, mają ciemny, brązowy, prawie czarny kolor, a ponadto czosnek nie ma silnego zapachu czosnku białego - powiedziała Wendy Botwright, właścicielka gospodarstwa w Wielkiej Brytanii, specjalizującego się w produkcji i sprzedaży czarnego czosnku.

Brytyjski czarny czosnek jest produkowany przy użyciu tradycyjnej techniki, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.

Czarny czosnek nie jest oddzielną odmianą, jego barwa jest wynikiem wielodniowej fermentacji. 

Większość czarnego czosnku dostępnego w Stanach i Europie to produkcja amerykańskiej firmy Black Garlic Inc. Być może w bliskiej przyszłości czosnek ten będzie dostępny w Polsce. W Wielkiej Brytanii ma go w swoim asortymencie między innymi Tesco.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI