Chcesz żyć długo i zdrowo? Jedz owoce i warzywa!

Autor: www.sadyogrody.pl 12 maja 2016 12:42

Chcesz żyć długo i zdrowo? Jedz owoce i warzywa! fot. shutterstock

- Kluczem do zdrowego i długiego życia jest aktywność fizyczna oraz wysokie spożycie warzyw, owoców oraz ich przetworów, w tym soków - zapewniali eksperci ds. żywienia podczas debaty pt. „Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków – co wiemy o zdrowym odżywianiu”.

Jedynie 37 proc. matek deklaruje, że otrzymuje informacje o prawidłowym odżywianiu dziecka w gabinecie pediatrycznym, a aż 46 proc.  z nich w ogóle nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety.

- Zmiana, jaka w tym roku nastąpiła w piramidzie zdrowego żywienia, czyli nadanie kluczowej roli warzywom, owocom, wynika z faktu, że badania pokazują wyraźną korelację pomiędzy wzrostem spożycia tych produktów, a zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia chorób, takich jak np. niektóre rodzaje nowotworów czy choroby układu krążenia. Jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia można zastąpić sokiem. W przypadku spożywania warzyw, owoców i ich przetworów od 1 do 3 razy dziennie, ryzyko wspomnianych chorób spada o ok. 14 proc., przy zwiększeniu ilości porcji od 3 do 5 już o 30 proc., a przy ponad 7 porcjach dziennie potencjalne zagrożenie tego rodzaju chorobami spada aż o 40 proc. Dlatego im więcej tych produktów w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia - mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Wiedza Polaków na temat zdrowego odżywiania oraz produktów spożywczych dostępnych na rynku jest chaotyczna i nieuporządkowana. Widać to wyraźnie na przykład w wynikach badań na temat wiedzy o sokach, które dostępne są w sprzedaży. Z jednej strony 81 proc. badanych matek wie, że są one zalecane przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, jako jedna z codziennych porcji warzyw lub owoców i ma świadomość, że zawierają cenne witaminy i inne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (wskazało tak 83 proc.), a jednocześnie aż 53 proc. z nich uważa, że są to produkty, które zawierać mogą sztuczne substancje, i że np. soki owocowe można dosładzać (wskazało 78 proc.).

Jak zauważył prof. dr hab. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa, chaos ten wynika z nieznajomości przepisów prawnych, które wyraźnie zakazują dodawania do soków i nektarów jakichkolwiek sztucznych składników oraz dosładzania soków owocowych w jakikolwiek sposób, a także z nieznajomości samego procesu ich produkcji. 

Konieczność edukacji w celu zmiany zachowań konsumentów oraz rolę ekspertów i liderów opinii w tym zakresie podkreśliła także prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, która powiedziała, że przed ekspertami jeszcze dużo pracy, aby zwiększać świadomość konsumentów na temat zasad prawidłowego odżywania i głównej roli warzyw, owoców oraz ich przetworów w diecie człowieka, a także w zakresie uporządkowania wiedzy Polaków na ten temat i obalaniu krążących mitów, choćby właśnie na temat soków. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI