Ceny żywności - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 28 lipca 2017 15:14

Ceny żywności - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

W maju 2017 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,8%, w tym żywności o 0,8%, a napojów bezalkoholowych o 0,6%. Podrożały wszystkie grupy produktów żywnościowych, z wyjątkiem jaj i warzyw - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Najbardziej zwiększyły się ceny owoców (o 5,8%), tłuszczów jadalnych (o 2,7%) i artykułów mięsnych (o 1,3%). Wzrost cen owoców był efektem istotnej zwyżki cen cytrusów (o 15,1%), owoców pestkowych (o 12,4%) i jabłek (o 10,9%). Spośród tłuszczów najbardziej podrożały margaryny (o 4,3%) i masło (o 2,6%), przy wzroście cen olejów o 1,5% oraz tłuszczów wieprzowych o 0,8%.

Wzrostowi cen mięsa wieprzowego o 2,8% i drobiowego o 1,1% towarzyszył niewielki spadek cen wołowiny (o 0,2%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za cukier i wyroby cukiernicze (o 0,7%, w tym za cukier o 0,2%, a wyroby cukiernicze o 0,8%), artykuły mleczarskie (o 0,5%, w tym twarogi o 0,8%), ryby i owoce morza (o 0,4%) oraz pieczywo i produkty zbożowe (o 0,3%, w tym mąkę o 1,8%, makarony o 0,8%, a pieczywo o 0,1%).

Tańsze niż przed miesiącem były natomiast jaja (o 0,9%) i warzywa (o 2,6%), głównie za sprawą niższych cen warzyw świeżych o 8,0%. Zmiany cen poszczególnych rodzajów warzyw były różnokierunkowe. Obniżyły się m.in. ceny pomidorów (o 29%), sałaty (o 10%) i kalafiorowatych (o 5%), a wzrosły - ogórków (o 30,5%), kapusty (o 22,8%), marchwi i buraków (o 6-7%) oraz ziemniaków (o 17,7%).

Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie w maju 2017 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były przeciętnie o 3,7% wyższe niż w analogicznym miesiącu 2016 r., przy wzroście łącznych cen towarów i usług konsumpcyjnych o 1,9%. Wzrost cen żywności wyniósł 3,9%, a napojów bezalkoholowych 1,2%. Podrożały wszystkie podstawowe grupy produktów spożywczych, z wyjątkiem warzyw. Najbardziej zwiększyły się ceny cukru (o 13,8%) oraz tłuszczów (o 12,3%), w tym masła o 22,7%. Wzrost cen owoców o 8,1% był konsekwencją mniejszej niż przed rokiem podaży spowodowanej niekorzystnymi warunkami pogodowymi (wiosennymi przymrozkami). Do wzrostu cen mięsa i jego przetworów (o 5,9%) przyczyniła się głównie znacząca zwyżka cen mięsa wieprzowego (o 14,2%) i wędlin (o 5,3%). Ceny mięsa wołowego podniosły się o 2,9%, przy stabilizacji cen drobiu. W maju za jaja konsumenci musieli zapłacić o 5,5% więcej, a za artykuły mleczarskie o 4,5% więcej niż rok wcześniej. Spośród artykułów mleczarskich najbardziej podrożały sery dojrzewające i topione (o 7,0%) oraz jogurty (o 5,8%).

Ceny ryb i owoców morza zwiększyły się przeciętnie o 4,0%, w tym ryb i owoców morza suszonych, solonych i wędzonych o 8,0%, ryb świeżych o 5,8%, a mrożonych o 1,9%. W stosunkowo niewielkim stopniu, bo o 1,8% wzrosły średnie ceny dżemów, miodu, czekolady i wyrobów cukierniczych. Więcej niż przed rokiem konsumenci płacili również za produkty zbożowe (przeciętnie o 1,7%), w tym za pieczywo o 2,2%, makarony o 1,8%, ryż o 1,2%, a kasze i ziarna zbóż o 0,9% więcej. Nieznacznie tańsza niż w maju ub.r. była natomiast mąka (o 0,2%). Łączne ceny warzyw obniżyły się o 2,2%. Zadecydował o tym głównie spadek cen marchwi o 32,7%, cebuli o 14,4% i ziemniaków o 13,9%. Jednakże za pomidory i ogórki należało zapłacić odpowiednio o 10,4 i 18,3% więcej niż przed rokiem.

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI