Badanie: Suszone śliwki źródłem cennych witamin

Autor: sadyogrody.pl/pr 12 lutego 2019 15:55

Badanie: Suszone śliwki źródłem cennych witamin fot. shutterstock

California Prune Board, będąca światowym liderem w rozwoju badań żywieniowych na temat walorów zdrowotnych suszonych śliwek kalifornijskich, odnawia swoje zobowiązanie dotyczące realizacji projektów badawczych w 2019 roku.

Program, rozpoczęty w 1997 roku, obejmuje aktualnie 51 opublikowanych badań dotyczących wartości odżywczych suszonych śliwek  i 13 dodatkowych, których zakończenie planowane jest na 2021 rok. Głównym obszarem badań jest zdrowie kości, z 23 opublikowanymi badaniami na 28 zaplanowanych. Dziewięć badań (z 11 planowanych) dotyczy zdrowia układu trawiennego, zaś 19 (z 25) skupia się wokół innych obszarów, w tym obniżeniu poziomu cholesterolu, zespołu metabolicznego, możliwości poznawczych, wyboru przekąsek i ich wpływu na sytość oraz wybranych elementów analizy danych epidemiologicznych.

Działaniem uzupełniającym programy badawcze jest prezentacja wyników badań na wydarzeniach i konferencjach naukowych skupionych wokół nauk żywieniowych. Jednym z nich była „National Osteoporosis Society Conference 2018” w Birmingham (Wielka Brytania), która zgromadziła światowej sławy profesjonalistów w dziedzinie zdrowia kości. Ważnym wydarzeniem było także “Food Matters Live 2018” w Londynie, spotkanie branży ochrony zdrowia w trakcie, którego ekspert ds. sytości doktor Graham Finlayson z Uniwersytetu w Leeds zaprezentował swoje ostatnie badanie „Suszone owoce i apetyt – psychologia podjadania (jedzenie dla przyjemności) a związek z otyłością”. W trakcie wydarzenia znany, brytyjski szef kuchni Peter Sidwell gotował na żywo specjalne dania pokazując jak różnorodnie można wykorzystać smak śliwki kalifornijskiej  w nowoczesnej kuchni.

W Holandii, w 2018 roku California Prune Board uczestniczyła w wydarzeniu „Nutrition Now”, jako oficjalny komentator krajowej konferencji dotyczącej wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie. Organizacja brała także udział w konferencji „EFAD 2018” w Rotterdamie, corocznym spotkaniu Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków. Doktor Amanda Avery (dietetyk) i Joanne Kingsnorth (asystent badawczy) zaprezentowały tam wstępne wyniki projektu badawczego nt. „Oceny wiedzy fachowej pracowników służby zdrowia w zakresie przekąsek, suszonych owoców i zdrowia zębów: badanie europejskich dietetyków i dentystów".

Suszone śliwki są bardzo dobrym źródłem witaminy K, dostarczają także witaminy B6, miedzi i manganu, co czyni je wygodnym składnikiem do codziennego stosowania w celu utrzymania zdrowia.

- Znacząca ilość ostatnich badań skupionych na kobietach w wieku pomenopauzalnym wskazuje, że jedna porcja suszonych śliwek dziennie może być korzystna dla zdrowia, zwalniając tempo utraty masy kostnej. Inne badania podkreślają, jak ważne jest zdrowie jelit, które wpływa na regulację ludzkiego ciała poprzez oddziaływanie na oś jelitowo-mózgową. W odniesieniu do tego obszaru nauk żywieniowych suszone śliwki kalifornijskie są korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny wynikający ze składu węglowodanów. To bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który oczyszcza układ pokarmowy i ułatwia trawienie - wyjaśnia doktor Annamaria Acquaviva, dietetyk California Prune Board z Włoch.

California Prune Board aktywnie wspiera środowisko dietetyków w Polsce. Kampania informacyjna dotycząca walorów suszonej śliwki kalifornijskiej prowadzana jest w naszym kraju od 2014 roku. Organizacja kładzie nacisk na współpracę i rozwój relacji z profesjonalistami z dziedziny ochrony zdrowia. 

California Prune Board działa pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa i reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 800 plantatorów śliwek oraz 29 firm konfekcjonujących. Kalifornia jest największym producentem suszonych śliwek na świecie, słynących z najwyższej jakości osiąganej dzięki regionalnym, rygorystycznym technikom zbierania owoców oraz oceny i kontroli. Produkt premium dostarczany jest do 72 krajów na całym świecie, region zapewnia 40 procent światowych dostaw suszonych śliwek oraz 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.