Angielscy naukowcy opracowali nowy gatunek grochu

$data.author.description Autor: www.farmer.pl 23 sierpnia 2015 11:33

Angielscy naukowcy opracowali nowy gatunek grochu Nowy gatunek grochu źródłem cennego białka?/ fot. shutterstock

Naukowcy z John Innes Center (Wielka Brytania) zajmującego się genetyką roślin uprawnych, opracowali nowy gatunek grochu (Pidum elatius), który wspomaga u zwierząt wchłanianie białek z pożywienia - informuje www.farmer.pl.

Groch i inne nasiona roślin motylkowych zawierają kilka inhibitorów, które ograniczają wchłanialność białek w układzie pokarmowym ludzi, drobiu i innych zwierząt hodowlanych. Dr Claire Domoney wraz z grupą naukowców wyprowadziła nowy gatunek grochu pozbawionego tych inhibitorów. Należy zaznaczyć, że został on otrzymany bez użycia metod GMO.

Spożywanie nowego gatunku groszku pozwala zwierzętom lepiej wykorzystać zawarte w paszy składniki odżywcze, poprawia trawienie białek oraz zmniejsza zawartość azotu w oborniku. Smak grochu nie zmieni się, ponieważ usunięte z niego inhibitory nie były za niego odpowiedzialne, nie powinien być również droższy w uprawie.

Więcej czytaj w serwisie www.farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI