Amerykanie zmieniają rekomendacje żywieniowe. Będą jeść więcej owoców i warzyw?

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: informacja prasowa KUPS 12 kwietnia 2016 11:15

Amerykanie zmieniają rekomendacje żywieniowe. Będą jeść więcej owoców i warzyw? fot. shutterstock

Z problemem niskiego spożycia owoców i warzyw boryka się większość krajów wysokorozwiniętych. Dieta uboga w warzywa i owoce może bowiem prowadzić do wielu chorób, jak również jest jedną z przyczyn otyłości. Z tego powodu w wielu krajach Europy Środkowej i Zachodniej oraz w Stanach Zjednoczonych wprowadzane są szczegółowe rekomendacje i zalecenia, promujące obecność tych produktów w diecie - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: informacja prasowa KUPS.

Decyzja Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departamentu Rolnictwa USA potwierdza, jak ważna jest edukacja i kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych. Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA opublikowały ostatnio „The Dietary Guidelines for Americans 2015-2020”, zawierające najważniejsze rekomendacje żywieniowe. Szczególny niepokój wśród amerykańskich ekspertów budzi niskie spożycie warzyw i owoców oraz ich przetworów w lokalnym społeczeństwie. Z tego powodu w rekomendacjach pojawiło się zalecenie, aby wśród produktów, o które należy wzbogacić codzienną dietę znalazły się m. in. 100 proc. soki owocowe i warzywne.

W USA przyjęło określać się zalecane do spożycia ilości warzyw i owoców korzystając z miary pojemności określanej jako filiżanka. Miara ta odpowiada, używanej także często w polskich zaleceniach, garści owoców bądź warzyw. Zgodnie ze wskazaniami mężczyźni powinni spożywać minimum 4 filiżanki warzyw oraz 2,5 filiżanki owoców dziennie. Dla kobiet minimalne zalecenia wynoszą odpowiednio 3 i 2 filiżanki. Inne, istotne wytyczne dotyczą rownież zniesienia dziennego limitu spożycia cholesterolu oraz ograniczenia konsumpcji tłuszczów nasyconych i cukrów dodanych do maksimum 10 proc. kalorii dostarczanych organizmowi każdego dnia. Rekomendacje Amerykanów zalecające picie soków 100 proc. są zbliżone do wytycznych polskich ekspertów. Podobnie bowiem jak Stany Zjednoczone i duża część krajów Unii Europejskiej, Polska boryka się wciąż ze zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.

Ta niepokojąca tendencja widoczna jest także wśród dzieci, które dopiero kształtują swoje nawyki żywieniowe. Dlatego też, w opublikowanej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, polscy specjaliści zalecają jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców (minimum to 400 g/dziennie). Rola warzyw i owoców jest na tyle istotna, że w zaktualizowanej „piramidzie” produkty te stanowią podstawę diety. Należy pamiętać, iż jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców może stanowić szklanka soku. Stanowisko to pokrywa się także z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia.

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI