30 maja Światowym Dniem Soku w Polsce

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 28 maja 2015 09:08

Fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? Bo sok to wyrób naturalny! To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik. Sok to forma na dostarczenie organizmowi ważnych dla niego porcji warzyw i owoców, w każdych warunkach i w każdej sytuacji.

 - Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, sztucznych barwników, czy syntetycznych aromatów. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadz. Instytutu Żywności i Żywienia.

Powyższe stwierdzenie potwierdzają autorytety w dziedzinie żywienia, m.in. Światowa Organizacja Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia. Ponieważ soki są robione z warzyw i owoców, ich wartość odżywcza jest bardzo zbliżona do produktów wyjściowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI