1,6 mln dzieci weźmie udział w programie "Owoce i warzywa w szkole"

Autor: PAP 02 września 2015 08:45

1,6 mln dzieci weźmie udział w programie "Owoce i warzywa w szkole" 1 września powraca program "owoce i warzywa w szkole", który ma zmienić nawyki żywieniowe dzieci/ fot. shutterstock

Od września powraca program "Owoce i warzywa w szkole", który ma zmienić nawyki żywieniowe dzieci. Wpisuje się on w akcję zdrowego w szkołach, w których zakazano sprzedaży w sklepikach "śmieciowej żywności" - podała rzecznik Agencji Rynku Rolnego, Iwona Ciechan.

Do uczestnictwa w programie w I semestrze roku szkolnego 2015/2016 zgłosiło się ok. 11,4 tys. szkół podstawowych. W unijnym programie mogą wziąć udział dzieci z klas I-III.

Według Ministerstwa Edukacji Narodowej w roku szkolnym 2015/2016 do młodszych klas podstawówek będzie uczęszczało przeszło 1,6 mln dzieci. Jest to największa grupa docelowa w dotychczasowej historii programu - zaznaczyła rzeczniczka Agencji Rynku Rolnego.

W ubiegłym roku szkolnym owoce i warzywa trafiły do ok. 1,340 mln dzieci z ok. ok. 11,3 tys. szkół, tj. ok. 96 proc. dzieci.

Szkoły podstawowe, aby uczestniczyć w programie, muszą zawrzeć umowę na bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw z jednym z zatwierdzonych dostawców, których wykaz dostępny jest na stronie internetowej www.arr.gov.pl. W roku szkolnym 2015/2016 dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września 2015 r.

Dzieci uczestniczące w programie otrzymują przez 10 tygodni w semestrze, co najmniej dwa razy w tygodniu, różnorodne porcje owocowo-warzywne. Uczniowie dostają zarówno świeże owoce (jabłka, gruszki, borówka amerykańska, truskawki) i warzywa (marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorki, kalarepka), jak i soki owocowe i warzywne.

Ciechan podkreśliła, że ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są działania edukacyjne dla dzieci. Szkoły muszą co najmniej dwa razy w semestrze przeprowadzić zajęcia, w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz zapoznają się z pochodzeniem owoców i warzyw. Zajęcie odbywają się w formie m.in. warsztatów kulinarnych, poprzez zakładanie ogródków przyszkolnych oraz wycieczki do sadów.

Program finansowany jest z budżetu UE (88 proc.) i budżetu krajowego (12 proc.). W UE budżet programu wynosi 150 mln euro na rok szkolny. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu, na rok szkolny 2015/2016 otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie co do wielkości środki na realizację programu. Łączny budżet programu wynosi w Polsce ok. 20,5 mln euro (ok. 87,8 mln zł).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM