Żywność z gospodarstw organicznych może być szkodliwa?

Autor: Puls Biznesu 21 października 2016 10:34

Żywność z gospodarstw organicznych może być szkodliwa? Wielu konsumentów jest przekonanych, że farmy organiczne nie stosują pestycydów./ fot.shutterstock.com

Zaskakujący okazuje się fakt, że w organicznych gospodarstwach stosuje się pestycydy, które często okazują się bardziej toksyczne od tych stosowanych, na tzw. „normalnych” farmach – informuje „Puls Biznesu”.

Wielu konsumentów jest przekonanych, że farmy organiczne nie stosują pestycydów.

ASAP science ostrzega, że gospodarstwa organiczne mogą stosować pestycydy. Nie mogą być one jednak syntetyczne – jednak niektóre naturalne pestycydy stanowią większe zagrożenie dla zdrowia i środowiska niż te syntetyczne. Naturalne nie zawsze znaczy lepsze.

Według ASAP science, organiczna żywność stanowi również większe zagrożenie zatrucia bakterią E Coli.

 Czytaj więcej w Pulsie Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI