PARTNER SERWISU

Zminimalizuj straty podczas długotrwałego przechowywania cebuli

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 05 lutego 2015 09:26

Zminimalizuj straty podczas długotrwałego przechowywania cebuli fot. shutterstock.com

Właściwy termin zbioru, zabiegi przedłużające trwałość, a przede wszystkim odpowiednie warunki przechowywania decydują o utrzymaniu wysokiej jakości cebuli, aż do momentu kolejnych zbiorów.

Zbiór cebuli (najczęściej dwufazowy) przeprowadza się gdy, 70-80 proc. roślin na plantacji ma załamany szczypior i wytworzone 2-3 łuski okrywające. Wykopana cebula jest wstępnie podsuszana na polu, a następnie przewożona do przechowalni w celu dalszego dosuszania i obróbki. Wysoką jakość cebuli można zachować w temperaturze 0 st.C i wilgotności względnej powietrza 70–75 proc. Takie warunki zapewnione są wyłącznie w komorach chłodniczych.

W tradycyjnych przechowalniach z systemem aktywnej wentylacji (dobrze dosuszoną cebulę) można przechowywać jedynie do końca marca lub początku kwietnia. Dłuższe przechowywanie skutkuje znacznym obniżeniem wartości handlowej m.in. wyrastanie szczypioru, korzeni oraz gnicie główek. Specjalistyczne przechowalnie wyposażone w urządzenia chłodnicze pozwalają wydłużyć ten okres do końca maja i początku czerwca.

Plantację przeznaczoną do długotrwałego przechowywania, można przed zbiorem opryskać preparatem zawierającym substancję aktywną - hydrazyd maleinowy. Zabieg ten należy wykonać około dwa tygodnie przed planowanym zbiorem, gdy 50 proc. roślin na plantacji ma złamany szczypior, a liście są jeszcze zielone. Zastosowanie hydrazydu maleinowego zapobiega wyrastaniu cebuli w szczypior i korzenie. Ponadto cebula przechowywana w odpowiednich warunkach zachowuje jasne zabarwienie i zwarte ułożeniu łusek mięsistych.

W chłodni można również przechowywać cebulę w stanie zamrożonym w temperaturze od -2 st.C do -3 st.C. Należy unikać wahań temperatury, a przede wszystkim (rozmrożenia i ponownego zamrożenia), gdyż prowadzi to do uszkodzenia tkanek tzw. mięknięcie. Cebula składowana w chłodni zachowuje wysoką jakość do momentu kolejnych zbiorów. Przed wyjęciem z komory chłodniczej, należy stopniowo zwiększać temperaturę do panującej na zewnątrz.

Jeszcze lepsze wyniki przechowywania (wyższą jakość) można uzyskać przechowując cebulę w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Cebula z KA dłużej zachowuje wartość handlową, niż przechowywana w chłodni w normalnej atmosferze. Ponadto ma lepszą twardość i jakość suchej łuski, nie wyrasta w korzenie i szczypior. Do długotrwałego przechowywania zaleca się skład gazowy atmosfery - 5 proc. CO2 i 3 proc. O2. Bardzo dobry rezultat przechowywania otrzymuje się również  w ultra niskiej koncentracji tlenu i dwutlenku węgla - 1 proc. O2 i 2 proc. CO2. W takich warunkach cebulę można przechowywać od 8 do 12 miesięcy.

Cebula przeznaczona na eksport oraz do sprzedaży na rynku krajowym, powinna być jednolita pod względem wielkości, kształtu oraz wybarwienia. Ponadto musi być twarda, z dobrze przylegającą, nie popękaną łuską okrywającą. Zachowanie wysokiej jakości handlowej zapewnia producentowi lepszy zbyt oraz korzystniejszą cenę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI