PARTNER SERWISU

Zioła spożywcze można uprawiać w domu, również zimą

Autor: www.sadyogrody.pl 15 stycznia 2015 13:12

Mroźne temperatury na zewnątrz nie są przeszkodą, aby cieszyć się zapachem świeżych ziół. Są rośliny, które z sukcesem można uprawiać samodzielnie w domu, również zimą - informuje firma Krosagro.

Zioła pełnią rolę dekoracyjną, a przy tym są pachnące i zdrowe. Polacy coraz chętniej sięgają po zioła w kuchni, żeby wzbogać przyrządzane potrawy o oryginalne walory smakowe oraz dodatkowe witaminy. Zioła wydzielają lotne olejki eteryczne, które mają działanie relaksujące i bakteriobójcze. A do tego można je uprawiać w domu - informuje w komunikacie firma Krosagro. 

Żeby to zrobić najpierw należy zaopatrzyć się w nasiona bądź młode rośliny. Szybciej i wygodniej będzie zakupić gotowe rozsady. Te najlepiej nabyć w sklepie ogrodniczym, ponieważ sadzonki sprzedawane w hipermarketach są produkowane masowo i w specyficznych warunkach, dlatego z reguły nie odnajdują się w domowym klimacie. Ponieważ zimą rośliny mogą cierpieć z powodu braku słońca, powinniśmy wybrać taką przestrzeń, w której jest dostatecznie dużo światła. Odpowiednim miejscem będzie parapet najbardziej widnego okna od strony południowej lub wschodniej. Optymalna temperatura w pomieszczeniu to 15-20 stopni Celsjusza. 

Zaleca się, aby zioła sadzić w grupach, ponieważ wtedy tworzą mikroklimat, który sprzyja ich rozwojowi. Jednak to, o co musimy przede wszystkim zadbać to właściwa gleba. Od niej w dużej mierze zależą efekty naszej uprawy. Ziemia powinna być żyzna i łatwo przepuszczalna, tak żeby woda nie zalegała wokół korzeni. W czasie zimy wegetacja ziół nie jest zbyt intensywna. Wystarczy, że będziemy je podlewać raz na dwa tygodnie. Musimy jednak pamiętać, aby regularnie sprawdzać stan podłoża, a przede wszystkim pilnować, by ziemia była delikatnie wilgotna. Wiosną warto sięgnąć po nawóz naturalny i co dwa - trzy tygodnie zastosować go w postaci słabego roztworu. Takie zabiegi należy powtórzyć również jesienią.

Kiedy już wiemy, jakie warunki powinniśmy stworzyć oraz znamy podstawowe zasady ich uprawy, możemy stworzyć indywidualny zestaw ziół. W domowym ogródku doskonale sprawdzą się zarówno rośliny jednoroczne, jak i wieloletnie. Spośród ziół, które na pewno przydadzą się w kuchni, a dobrze znoszą domowe warunki, proponujemy: rozmaryn, kolendrę, mięte oraz rzeżuchę. Nieco więcej pracy wymagają tymianek, bazylia, majeranek czy koper, ponieważ potrzebują więcej słońca. Oprócz ziół możemy również pokusić się o uprawę niektórych warzyw na przykład pietruszki naciowej albo szczypiorku z cebuli - zaleca firma Krosagro.

Krosagro to wysokiej jakości tunele foliowe oraz szklarnie używane do przedłużenia okresu uprawy różnego rodzaju roślin, owoców i warzyw. 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI