PARTNER SERWISU

Zbiory wybranych warzyw w UE. Analiza FAMMU/FAPA

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease 23 marca 2015 14:25

Zbiory wybranych warzyw w UE. Analiza FAMMU/FAPA fot. shutterstock

Jak wynika z najnowszych danych Eurostat, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease.

Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów.

Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton – około 25 proc. udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja.

Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli – w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa – największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce – 735 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii – niecałe 696 tys. ton oraz w Niemczech – 584 tys. ton.

Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia – 1,31 mln ton oraz Hiszpania – 1,21 mln ton, a także Polska – 539 tys. ton oraz Niemcy – 493 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI