PARTNER SERWISU

Zaburzenia w wybarwianiu pomidorów – jak im zapobiegać?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 stycznia 2016 14:05

Zaburzenia w wybarwianiu pomidorów – jak im zapobiegać? Odpowiednie wybarwienie owoców pomidora stanowi kluczowy element ich jakości handlowej/ fot. shutterstock.com

Odpowiednie wybarwienie owoców pomidora stanowi kluczowy element ich jakości handlowej. Symptomy zaburzeń takie jak nierównomierne wybarwianie czy pęknięcia skórki można zaobserwować w trakcie sezonu uprawowego. Przyczyną takich uszkodzeń przeważnie są nieodpowiednie warunki panujące w obiektach szklarniowych.

Nierównomierne wybarwienie owoców pomidora jest wynikiem oddziaływania wysokiej (powyżej 32 st. C), bądź zbyt niskiej (poniżej 16 st. C) temperatury, a także nadmiernej wilgotności gleby. W efekcie takich wahań nie wytwarza się czerwony barwnik – likopen, który odpowiada za prawidłowe wybarwianie owoców. Zaburzenia nasilają się przy silnym nasłonecznieniu pomidorów, oraz nieprawidłowym odżywianiu.

W obiektach szklarniowych wskazane jest utrzymywanie temperatury na odpowiednim poziomie. Warto również zabezpieczyć owoce pomidora przed silnym nasłonecznieniem, poprzez m.in. cieniowanie. Występowanie tego typu zaburzeń w większym nasileniu występuje w przypadku uprawy odmian zielonych pomidorów, przed osiągnięciem właściwej dojrzałości zbiorczej.

W uprawach problemem może być również występowanie zielonej lub żółtej piętki przy szypułce owoców. Przyczynę stanowi nieprawidłowe nawożenie, czyli zbyt niskie dawki potasu i magnezu, a także nadmiar azotu. Nasilenie symptomów żółtej piętki występuje przy utrzymującej się wysokiej temperaturze (powyżej 30 st. C). Odpowiednie nawożenie zabezpiecza owoce przed wystąpieniem zaburzeń.

Owoce pomidora mogą ulegać również tzw. „objawom starczym”, czyli szarobrązowym plamom wokół szypułki. Uszkodzenia te są spowodowane niedostatkiem boru, a także wysoką wilgotnością i silnym nasłonecznieniu. Podczas uprawy należy zwrócić uwagę na osłabienia systemu korzeniowego, które osłabiają wzrost roślin. Ponadto przy niedoborach boru rośliny można dolistnie opryskać roztworem boraksu.

W wyniku silnego nasłonecznienia na owocach pomidorów może powstawać oparzelizna słoneczna. W szczególności zaburzenia te dotyczą roślin nieprawidłowo ulistnionych. Aby zapobiec tym uszkodzeniom należy zabezpieczyć owoce przed bezpośrednim nasłonecznieniem światła, poprzez cieniowanie obiektów, bądź pozostawienie na roślinach większej ilości liści.

Z kolei spękania powierzchni owoców spowodowane są nierównomiernym wzrostem (zbyt intensywnym). Do wystąpienia uszkodzeń skórki przyczynia się nierównomierne nawadnianie. Zapobieganie polega na utrzymywaniu optymalnych warunków uprawy. Wskazane jest zapewnienie roślinom systematycznego nawadniania. Dodatkowo podatność owoców na pękanie można zminimalizować stosując nawożenie potasem. 

Na pomidorach mogą powstawać również inne typy zaburzeń, np.  zielone (twarde, skórzaste) przebarwienia, które powstają w wyniku spadku temperatury poniżej 10 st. C, czyli przechłodzenia owoców. Zarówno brak wapnia, jak  i zbytnie stężenie soli  może doprowadzić do tworzenia się suchych, lekko wklęsłych nekrotycznych plam w wierzchołkowej części owocu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM