Wzrosły zbiory owoców i warzyw w Norwegii

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza 06 czerwca 2015 10:11

W 2014 roku w Norwegii odnotowano aż 30 proc. wzrost zbiorów owoców i 10 proc. warzyw. W 2014 roku zbiory wszystkich warzyw zarówno tych gruntowych jak i spod osłon wyniosły 190 tys. ton, przy czym około 158,4 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 31 tys. ton szklarniowych - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza.

W przypadku zbiorów warzyw szklarniowych dominowały pomidory i ogórki z odpowiednio 51 proc. i 44 proc. udziałem. W przypadku zbiorów z gruntu – ponad 30 proc. to marchew, a około 14 proc. cebula. W porównaniu do produkcji warzyw zbiory norweskich owoców nie są tak znaczące - w minionym roku było to 15,8 tys. ton wobec 12,2 tys. ton w roku 2013.

Ze wspomnianej ilości 15,8 tys. ton około 13,2 tys. ton to zbiory jabłek, około 1,4 tys. ton śliwek i około 0,3 tys. ton gruszek. Osobną kategorią produktową są w Norwegii owoce jagodowe, których zebrano w roku 2014 w sumie 11,5 tys. ton. Tu w zbiorach dominują truskawki gruntowe z udziałem na poziomie 73 proc. i maliny (22 proc.).

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI