PARTNER SERWISU

Wzrasta zapotrzebowanie na buraki ćwikłowe. Sprawdź jak je uprawiać

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 23 lutego 2015 09:18

Wzrasta zapotrzebowanie na buraki ćwikłowe. Sprawdź jak je uprawiać fot. shutterstock.com

Systematycznie wzrasta zapotrzebowanie przemysłu spożywczego na korzenie buraków ćwikłowych, które wykorzystywane są przede wszystkim do produkcji ćwikły, soków oraz mrożonek. Również bardzo popularne na wiosnę są młode liście buraków spożywane jako botwina.

Do uprawy można wybierać odmiany o kształcie kształcie kulistym - 'Okrągły Ciemnoczerwony', 'Czerwona Kula', spłaszczonym - 'Egipski', bądź wydłużonym - 'Rywal'. W sprzedaży największe zainteresowanie zyskały odmiany kuliste, z intensywnym czerwonym zabarwieniem (bez wyraźnych pierścieni). Natomiast dla przetwórstwa, oprócz odmian kulistych polecane są również wydłużone, przede wszystkim przydatne do krojenia w plastry np. odmiana 'Rocket'.

Pod plantacje buraków ćwikłowych należy wybierać stanowiska dobrze nasłonecznione.  Dłuższy okres chłodów (-10 st.C) utrzymujący się po wschodach roślin prowadzi do jarowizacji. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 15-18 st.C. Zarówno młode siewki, jak i wyrośnięte korzenie są wrażliwe na przymrozki. Buraki ćwikłowe mają duże wymagania wodne. Najlepiej rosną na piaskach gliniastych i glinach o wysokiej zawartości próchnicy (bez skłonności do zaskorupiania), pH 6-7,5.  

Burak ćwikłowy nie powinien być uprawiany po warzywach korzeniowych oraz po szpinaku, co najmniej przez 4 lata. Do produkcji buraków na przechowywanie, jako przedplon można sadzić warzywa o krótkim okresie wegetacji tj. rzodkiewka, sałata, kalarepa. Natomiast w uprawie poplonowej dla przemysłu poleca się kalafiory oraz wczesną kapustę.

Plantację należy zakładać w drugim roku po oborniku, zaś na glebach zasobnych w próchnicę  - w trzecim. Optymalne zawartości poszczególnych składników pokarmowych zawierają się w granicach: 70-90 mg/dm3 N (NO3 +NH4), 50-70 mg/dm3 P, 170-250 mg/dm3 K, 60-80 mg/dm3 Mg i 1000-2000 mg/dm3 Ca. Nawożenie azotem należy prowadzić ostrożnie, gdyż buraki mają dużą skłonność do nadmiernego gromadzenia azotanów w korzeniach.

Burak ćwikłowy uprawiany jest z siewu wprost do gruntu. W kwietniu wysiewa się nasiona przeznaczone na wczesny zbiór pęczkowy, w maju na użytek letni lub wczesnojesienny, zaś w czerwcu uzyskuje się buraki dla przemysłu i przechowywania zimowego. W pierwszej połowie lipca można również wysiewać nasiona w uprawie poplonowej dla przetwórstwa, do konserwowania całych korzeni (średnica 2-5 cm). 

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy przerywka roślin, odchwaszczanie oraz utrzymanie wilgotności gleby na poziomie 60-70 proc. Przy słabych opadach (w okresie grubienia korzeni) wskazane jest 2-5 krotne nawadnianie po 25-30 mm wody. Do najgroźniejszych chorób zaliczamy: chwościk, mączniak prawdziwy oraz parch zwykły buraka. Natomiast szkodniki – śmietka ćwiklanka, mszyce, pchełki, drobnica burakowa, omarlica czarna, mątwik burakowy, szarek komośnik oraz tarczyk mgławy.

Podczas zbiorów można uzyskać średni plon korzeni 30-40 t/ha. Do przechowywania przeznacza się buraki nieprzemarznięte oraz nieuszkodzone, o średnicy 7-10 cm. Buraki można magazynować w kopcach, przechowalniach lub chłodniach (połowa kwietnia) w temperaturze 2 st.C i wilgotności powietrza 95 proc.      

W 2013 roku powierzchnia upraw buraka ćwikłowego wyniosła 8,6 tys. ha, a łączne zbiory - 298,2 tys. ton (dane GUS). Według informacji IERiGŻ średnia cena skupu buraków przeznaczonych do konsumpcji bezpośredniej w lipcu 2013 roku kształtowała się na poziomie 1,45 zł/kg, natomiast 2014 rok nie był tak korzystny, gdyż cena spadła o połowę 0,77 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM