PARTNER SERWISU

Wizyta w zagłębiu paprykowym. Z jakimi problemami zmagają się producenci? (foto)

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 22 kwietnia 2016 09:15

Polska stała się liczącym producentem i eksporterem owoców i warzyw w Europie i na świecie. Szczególną rolę w produkcji i eksporcie odgrywają jabłka, ale nie tylko. Południe Mazowsza (powiaty: Przysucha, Białobrzegi, Radom) stało się największym producentem papryki pod osłonami w Europie Środkowo-Wschodniej.

- Jako region jesteśmy liczącym się graczem nie tylko na rynku krajowym, ale i europejskim jeśli chodzi o  produkcję warzyw pod osłonami. Jednak region cechuje duże rozdrobienie producentów w porównaniu do innych regionów Polski – mówi Paweł Myziak, członek Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.

Zrzeszenie Producentów Papryki RP powstało w 2014 roku i od tego momentu dba o interesy producentów tych warzyw. - Impulsem do powstania zrzeszenia były problemy związane ze zbytem po wprowadzeniu rosyjskiego embarga, które wzbudziło obawy i niepewność producentów. Spotkanie założycielskie stowarzyszenia odbyło się z inicjatywy Wójtów Gmin Potworowa i Przytyka. Zrzeszenie ma niezwykle szeroki zakres działania: od wspierania producentów, poprzez doradztwo, aż po promocję regionu, polskiej żywności i upowszechnienia nowoczesnych standardów jakościowych – tłumaczy Mirosław Łuska, prezes ZPPRP.

Centrum produkcji papryki w Polsce znajduje się w Potworowie, choć wszystko zaczęło się w gminie  Przytyk. - To tutaj i w promieniu 20 km od tego miejsca znajduje się zagłębie produkcji papryki. Jesteśmy regionem, który produkuje najwięcej warzyw pod osłonami w Polsce. Wraz z rejonem Grójca tworzymy najsilniejszy region w Polsce zajmujący się produkcją owoców i warzyw. W produkcji papryki jesteśmy największym zagłębiem w Europie Środkowo-Wschodniej. W Polsce produkuje się 90 tys. ton papryki, zaś w naszym rejonie – 70 tys. ton – dodaje Paweł Myziak.

 - Nasza papryka i inne warzywa eksportowana są na rynki Europy Środkowo-Wschodniej, Zachodniej i Północnej. Mamy bardzo dużo asortymentu dobrych jakościowo warzyw. Mimo iż słyniemy głównie z produkcji wysokiej jakości papryki to produkujemy również fasolkę szparagową pod osłonami, ogórki, cukinię, wczesną kapusta pekińska, rabarbar, dynię i nowalijki. Nasi producenci swoją  produkcję prowadzą  na małych areałach i dlatego muszą ją maksymalizować zarówno pod względem jakościowym i ilościowym. Naszym producentom, którzy z roku na rok ciągle się rozwijają, to się udaje – przyznaje  Paweł Myziak.

Jak twierdzą przedstawiciele ZPPRP,  producenci z tego regionu dzięki swojej ciężkiej pracy wykonali ogromny skok w zakresie technologii produkcji pod osłonami. - Doceniamy naszych producentów, którzy – warto podkreślić – nie korzystali do tej pory na dużą skalę ze środków unijnych. Bardzo długo obawiali się środków pomocowych z Unii. W naszym środowisku ciągle  istnieje przekonanie, że nie jest to do końca dobry mechanizm pomocy. Producenci swoimi własnymi nakładami finansowymi i ciężką pracą doprowadzili do zbudowania największego rejonu w Polsce produkującego warzywa pod osłonami – komentują.

- Mamy dużą, dobrze zorganizowaną produkcję, dobre produkty i ciągłe obawy o ich zbyt. Na wiosnę uruchomienie produkcji hektara papryki to koszt około 100 tys. zł przy założeniu, że istnieje już infrastruktura techniczna. Są to nakłady związane z zakupem nasion, wyprodukowaniem sadzonki,   zakupem nawozów, środków ochrony roślin. Inwestycje zaczynamy w lutym, a pierwsze pieniądze za paprykę otrzymamy dopiero we wrześniu. To coroczny ogromny wysiłek finansowy. Naszą specyfiką jest również to, że mamy bardzo krótki sezon. Zaczyna się w połowie kwietnie, kiedy jest wysadzenie papryki w tunelu, i trwa do początku listopada. Wydajność i jakość jaką osiągają nasi producenci – w tym krótkim okresie wegetacyjnym – jest porównywalna do tej uzyskiwanej przez producentów w Hiszpanii, gdzie okres produkcji jest dłuższy o 2-3 miesiące – dodaje Paweł Myziak.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI