PARTNER SERWISU

Wielobarwne odmiany kalafiora - czy zostaną włączone do produkcji tego gatunku?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 maja 2015 11:05

Wielobarwne odmiany kalafiora - czy zostaną włączone do produkcji tego gatunku? www.shutterstock.com

Kalafior jest cenionym warzywem powszechnie uprawianym w Polsce. Czy warto również wprowadzić do produkcji odmiany kalafiora o różnorodnej barwie róż?

Już od kilku sezonów w ofertach sprzedaży firm nasiennych dostępne są te nietypowe odmiany kalafiora. Do uprawy polecana jest odmiana ‘Celio’ typu Romanesco - formująca zielone róże piramidalnego kształtu, które zachowują barwę również po ugotowaniu. Odmiana ta uprawiana jest zbiór letnio-jesienny lub jesienny - do zamrażania i na bezpośrednie zapotrzebowanie rynku.

Spośród odmian w typie Romanesco zalecana do nasadzeń jest również odmiana średnio późna ‘Veronica’ o żółtozielonej barwie róż. Przeznaczona jest zarówno do sprzedaży warzyw na świeży rynek, jak i do przemysłu zamrażalniczego. Ponadto wyróżnia się również dobrą odpornością na choroby bakteryjne i grzybowe.

Wczesną odmianą uprawianą na plantacjach zarówno pod osłonami, jak i bez okrycia na zbiór wiosenno-letni jest kalafior o zielonym wybarwieniu - ‘Fangio’. Tworzy róże intensywnie wybarwione, nie przerasta liśćmi podczas wysokich temperatur. Na bezpośrednie zapotrzebowanie rynku jako uzupełnienie asortymentu przydatna jest również odmiana ‘Trevi’ o zwartych ciemnozielonych różach. Dodatkowo cechuje się długim okresem trwałości.

Znane są również odmiany kalafiorów tworzące róże o nietypowej fioletowej barwie – ‘Graffiti’. Odmiana ta przeznaczona jest do sprzedaży na świeży rynek pojedynczo lub w mieszankach z innymi kolorami.

Z kolei kalafior ‘Sunset’ formuje zwarte róże o intensywnej pomarańczowej barwie, która nie znika po ugotowaniu. Odmiana ta polecana jest na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. Podobnie kalafior ‘Collage’ o atrakcyjnym, pomarańczowym kolorze. Odmiana ta uprawiana jest z przeznaczeniem na rynek świeżych warzyw.

Różnobarwne kalafiory zawierają barwniki roślinne o właściwościach przeciwutleniających –zielone - chlorofil, pomarańczowe karotenoidy, natomiast fioletowe róże zawierają antocyjany.

W warunkach klimatycznych Polski w uprawie dominują odmiany o różach białych, choć obecnie do produkcji wprowadza się również odmiany kolorowe. Jednak nie cieszą się one tak dużym zainteresowaniem ani producentów czy też konsumentów. Obecnie stanowią jedynie nowość w asortymencie świeżych warzyw i uprawiane są przeważnie amatorsko.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI