Wielobarwna marchew jako urozmaicenie tradycyjnych upraw?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 06 listopada 2015 10:40

Wielobarwna marchew jako urozmaicenie tradycyjnych upraw? W ofertach firm oprócz „pomarańczowej” marchwi, dostępne są również odmiany o nietypowym wybarwieniu/ fot. shutterstock.com

Marchew należy do warzyw o dużym znaczeniu gospodarczym. Warzywo to można spożywać w stanie świeżym – w ciągu całego roku, jak również korzenie marchwi wykorzystywane są do przetwórstwa. W sprzedaży dostępne są odmiany o nietypowym wybarwieniu, które cieszą się coraz większym uznaniem wśród konsumentów. Na jakie odmiany warto zwrócić uwagę?

Marchew w warunkach klimatycznych Polski można uprawiać na terenie całego kraju. Powierzchnia upraw szacowana jest na 22,3 tys. ha (dane wg IERiGŻ). Warzywo to jest dostępne w ciągu całego roku – wczesną wiosną marchew pęczkowa, aż do upraw na zbiór jesienny, z których plony są przechowywane przez okres zimowy.

W ofertach firm nasiennych oprócz „pomarańczowej” marchwi, dostępne są również odmiany o nietypowym dla tego warzywa wybarwieniu – białe, żółte, bądź purpurowe.

Wczesną odmianą marchwi, o białej barwie jest ‘White Satin’. Posiada długie, cylindryczne korzenie – w smaku są lekko słodkie (neutralne). Przy nasadzie naci korzenie łatwo ulegają zazielenianiu. Odmiana ta może być uprawiana z przeznaczeniem na zbiór pęczkowy jako urozmaicenie asortymentu warzyw. Jednak odmiana ta z uwagi na białe wybarwienie korzeni może być mylona z pietruszką.

Żółtą skórką korzeni wyróżnia się odmiana ‘Yellowstone’. Marchew ta przeznaczona jest na zbiór jesienny, a także do przechowywania. Tworzy smukłe, długie - lekko stożkowate korzenie, które przypominają typowy smak marchwi. Odmiana ta polecana jest zarówno do zamrażalnictwa, jak również na rynek świeżych warzyw. Zachowuje żółty kolor korzeni nawet po ugotowaniu.

Na rynku dostępna jest oryginalna odmiana – ‘Purple Haze’, o fioletowej skórce korzeni i pomarańczowym rdzeniu. Intensywnie purpurowym wybarwieniem cechuje się również marchew – ‘Deep Purple’. Fioletowe wybarwienie korzeni uwarunkowane jest zawartością antocyjanów, (barwa znika po ugotowaniu). Odmiany te posiadają wyższy poziom karotenoidów, niż pomarańczowa marchew.

Odmiana ‘Rainbow’ tworzy korzenie w różnych kolorach – zarówno pomarańczowe, żółte, jak i białe. W kształcie są wydłużone, lekko stożkowate. Mogą być uprawiane z przeznaczeniem na zbiór letni i jesienny do dłuższego przechowywania. Tęczowa marchew może być spożywana bezpośrednio w stanie świeżym, jak również stanowi wartościowy surowiec dla przetwórstwa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI