PARTNER SERWISU

Większe zbiory porów we Francji

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture 15 lutego 2015 11:36

Jak wynika ze wstępnych danych szacunkowych, w bieżącym roku zbiory porów we Francji powinny wynieść około 163,3 tys. ton - to jest o 2 proc. więcej wobec roku poprzedniego i również o 2 proc. więcej wobec średniej wielkości produkcji z lat 2009-2014 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture.

W omawianym okresie bieżącego roku o niewiele – bo o 1 proc. mniejsza będzie powierzchnia upraw tych warzyw, która wyniesie w sumie 5,1 tys. ha. Jak wynika z najnowszych dostępnych danych za rok 2013, we wszystkich krajach unijnych zebrano w sumie 848 tys. ton porów, a to właśnie Francja jest jednym z największych - tuż po Belgii unijnych producentów tych warzyw – z około 20 proc. udziałem w zbiorach.

W minionym roku łączny eksport francuskich porów zamknął się wolumenem 17,9 tys. ton, w tym 15,3 tys. ton wyeksportowano na pozostałe unijne rynki. Wielkość importu tych warzyw to 33,8 tys. ton z czego niecałe 31,tys. ton Francuzi zaimportowali z pozostałych państw członkowskich, w tym aż 21,2 tys. ton z Belgii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM