Wczesna uprawa rzodkiewki pod osłonami

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 18 lutego 2015 12:11

Wczesna uprawa rzodkiewki pod osłonami fot. shutterstock.com

Rzodkiewka 'Raphanus sativus var. sativus' jest uprawiana kilkakrotnie w ciągu roku. Jednak największym zainteresowaniem konsumentów cieszą się rzodkiewki wczesne spod osłon.

Do uprawy pod osłonami należy wybierać odmiany wczesne i równomiernie wiążące zgrubienia. Polecane odmiany o zgrubieniu kulistym – 'Rossella', 'Saxa', 'Krakowianka', 'Tytania', natomiast o wydłużonym zgrubieniu – 'Mila', 'Opolanka', 'Silesia'.

Podczas uprawy temperatura w ciągu dnia powinna wynosić 12-14 st.C, zaś w nocy 10 st.C. Zbyt niska temperatura wydłuża okres wzrostu roślin, natomiast zbyt wysoka (18-20 st.C) może powodować nadmierny wzrost liści oraz tzw. parcenie miąższu. Przy wzroście temperatury konieczne jest wietrzenie tuneli oraz częste podlewanie. Wilgotność względną powietrza należy  utrzymywać na poziomie 60-75 proc. Gleba lub podłoże do uprawy powinno mieć pH 6,5-6,8.

Rzodkiewka pod osłonami może być uprawiana jako poplon lub przedplon dla pomidora, ogórka lub papryki. Z uwagi na niedługi okres wegetacji oraz budowę systemu korzeniowego rzodkiewka wymaga łatwo dostępnych składników pokarmowych. Orientacyjne dawki: 100-150 mg/dm3 N, 150-300 mg/dm3 P, 300-500 mg/dm3 K, 150-200 mg/dm3 Mg, 2000 mg/dm3 Ca.

Produkcję rzodkiewek pod osłonami rozpoczyna się przeważnie w połowie stycznia lub na początku lutego. W zależności od zwięzłości gleby nasiona należy wysiać punktowo, na głębokość 0,5-1 cm. Zaleca się rozstaw 8 x 8 cm lub 4 x 4 cm. Wskazane jest stosowanie kalibrowanych nasion, gdyż zapewniają szybsze wschody oraz równoczesne wykształcanie zgrubień jednakowej wielkości. W uprawach pod osłonami na 1 m2 powinno przypadać około 200-300 roślin. W razie konieczności, w zależności od odmiany po wschodach należy przeprowadzić przerywkę roślin. W produkcji wczesnej pod osłonami nie ma dużego nasilenia chorób i szkodników.

Zbiór przeprowadza się stopniowo w miarę dorastania zgrubień. Produkcja rzodkiewki pod osłonami wymaga dużych nakładów pracy, gdyż zbiór, mycie oraz wiązanie w pęczki wykonywane jest ręcznie. Plon spod osłon wynosi 0,5-2 kg zgrubień z 1 m2, czyli około 20-30 pęczków. Rzodkiewkę można również sprzedawać zapakowaną w woreczki z folii perforowanej (bez liści). Po zbiorze rzodkiewki można przechowywać jedynie przez krótki okres w chłodni w temperaturze 4-5 st.C oraz wilgotności powietrza 95 proc.

W Polsce pod względem produkcji pod osłonami rzodkiewka zajmuje piąte miejsce po pomidorze, ogórku, papryce i sałacie. Ze względu na małe wymagania cieplne, nakłady finansowe ponoszone m.in. na ogrzewanie pomieszczeń podczas uprawy są nieduże. Najwcześniejsze odmiany rzodkiewki z produkcji krajowej są droższe od importowanych, które nie stanowią dla niej zbyt dużej konkurencji. Większą opłacalności produkcji rzodkiewek pod osłonami można osiągnąć w gospodarstwach specjalizujących się w całorocznej uprawie warzyw m.in. o krótkim okresie wegetacji (sałaty, szczypiorku).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI