PARTNER SERWISU

Wczesna uprawa kalarepy

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 kwietnia 2015 13:17

Wczesna uprawa kalarepy www.shutterstock.com

Kalarepa jest cennym warzywem, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Zawiera zdecydowanie więcej witaminy C niż kapusta głowiasta biała. Z uwagi na krótki okres wegetacji i możliwość uprawy przedplonowej, bądź współrzędnej coraz powszechniej uprawia się to warzywo, zwłaszcza wczesną wiosną lub pod osłonami.

Na rynku dostępne są odmiany kalarepy wyróżniające się przede wszystkim - długością okresu wegetacji, barwą, kształtem, a także odpornością na pękanie zgrubień. W uprawie dominują odmiany o zgrubieniach barwy jasnozielonej, tj. ‘Cindy’, ‘Korist’, ‘Nacimiento’. Natomiast u kalarep zabarwionych antocyjanem charakterystyczny jest nieco dłuższy okres tworzenia się zgrubień oraz mniej delikatny smak. Zalecane odmiany do uprawy wczesnej o antocjanowej barwie - ‘Blankyt’, ‘Purple Vienna’.

Kalarepa najlepiej rośnie w temperaturze 12-18°C. Dobrze znosi spadki niskiej temperatury, jedynie młode rośliny w wyniku działania kilkudniowych chłodów wybijają w pędy kwiatostanowe. Preferuje gleby próchniczne, żyzne, zasobne w składniki pokarmowe o pH 6,0-6,5.

Zleca się uprawę kalarepy w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy gleby. Orientacyjne dawki składników pokarmowych: 105-120 N (NO3 + NH4) mg/dm3, 50-60 P mg/dm3, 160-180 K mg/dm3, 55-65 Mg mg/dm3, 1000-1500 Ca mg/dm3. Kalarepę na późniejszy zbiór można uprawiać po warzywach wcześnie schodzących z pola, tj. wczesny ziemniak, kapusta czy kalafior.

Kalarepę uprawia się wyłącznie z rozsady. Nasiona wysiewa się w lutym, bezpośrednio do doniczek lub skrzynek. Rozsadę odmian wczesnych wysadza się w miejsce stałe na początku kwietnia, natomiast na zbiór średnio-wczesny na przełomie maj-czerwiec. W zależności od sposobu uprawy zaleca się rozstaw: na zagonach 20-25 x 20 cm, zaś na płask 15-20 cm x 30 cm. W uprawach wczesnych zastosowanie osłon z folii lub agrowłókniny znacznie ogranicza wybijanie w pędy.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby. Ważnym zabiegiem jest nawadnianie, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i tworzenia się zgrubienia. Najczęściej występujące szkodniki to pchełki, śmietka kapuściana, piętnówka kapuściana, bielinek kapustnik, mszyce oraz chowacz czterozębny. Z chorób dużym zagrożeniem w uprawie kalarepy jest mączniak rzekomy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, a także czerń krzyżowych.

Zbiór odmian wczesnych rozpoczyna się od połowy maja, gdy zgrubienie osiągnie średnicę 3-5 cm. Oprócz zgrubień jadalne są również młode liście kalarepy, które zawierają jeszcze więcej witaminy C i składników odżywczych. W zależności od warunków uprawy i odmiany średni plon wynosi 20-30 t/ha w zależności. Kalarepę można przechowywać w chłodni przez okres 5 miesięcy w temperaturze 5°C.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM