Wczesna uprawa grochu na potrzeby przetwórstwa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 marca 2016 11:01

Wczesna uprawa grochu na potrzeby przetwórstwa Wczesna wiosna to czas na rozpoczęcie upraw grochu łuskowego i cukrowego/ fot. shutterstock.com

Groch łuskowy przeważnie uprawiany jest z przeznaczeniem dla przemysłu przetwórczego, czyli zamrażalnictwa, czy konserwowania. Wczesna wiosna to czas na rozpoczęcie upraw grochu łuskowego.

Na potrzeby przemysłu odmiany grochu powinny charakteryzować się plennością, równomiernym dojrzewaniem strąków oraz niewielkimi, ciemnozielonymi nasionami, a także możliwością mechanicznego zbioru. Do upraw polecane są odmiany, m.in. ‘Cud Kelvedonu’, ‘Nefryt’, czy ‘Pegaz’. Warto postawić na odmiany cechujące się różną porą dojrzewania, z uwagi na możliwość przedłużenia okresu przerobowego.

Optymalna temperatura w początkowych fazach wzrostu grochu wynosi 18-20 st. C, natomiast w późniejszym okresie uprawy około 15 st. C. Wyższe temperatury powodują pogorszenie walorów smakowych nasion. Pod plantacje nie należy przeznaczać stanowisk zacienionych. Groch łuskowy najlepiej rośnie na glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych, zasobnych w próchnicę, o pH 6,5-7,8.

Wysiew zaprawionych nasion przypada na koniec marca lub początek kwietnia. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu gleby i odchwaszczaniu. Największe zapotrzebowanie na wodę przypada w fazie kiełkowania nasion, kwitnienia oraz wytwarzania strąków. Dlatego w okresach niedostatku wody wskazane jest regularne nawadnianie. Odmiany silnie rosnące, o długich pędach wymagają stosowania podpór.

Zbiór grochu łuskowego przeprowadza się jednorazowo w momencie, gdy strąki są wyrośnięte z dobrze wykształconymi nasionami. Aby zachować odpowiednią jakość wskazane jest schodzenie nasion po zbiorze, bowiem groch należy do grupy warzyw nietrwałych w przechowywaniu. W zależności od warunków pogodowych i odmiany z uprawy można uzyskać plon wielkości około 5-12 t/ha.

Groch charakteryzuje się dużą wartością odżywczą i smakową, ponadto jest warzywem niskokalorycznym. Na rynku dostępne są także odmiany cukrowe grochu (‘Bajka’, ‘Iłówiecki’, ‘Kent’), które w odróżnienie do łuskowego – nie wytwarzają w strąkach pergaminowej wyściółki, przez co mogą być przeznaczane do spożycia w całości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.