Wczesna uprawa grochu na potrzeby przetwórstwa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 marca 2016 11:01

Wczesna uprawa grochu na potrzeby przetwórstwa Wczesna wiosna to czas na rozpoczęcie upraw grochu łuskowego i cukrowego/ fot. shutterstock.com

Groch łuskowy przeważnie uprawiany jest z przeznaczeniem dla przemysłu przetwórczego, czyli zamrażalnictwa, czy konserwowania. Wczesna wiosna to czas na rozpoczęcie upraw grochu łuskowego.

Na potrzeby przemysłu odmiany grochu powinny charakteryzować się plennością, równomiernym dojrzewaniem strąków oraz niewielkimi, ciemnozielonymi nasionami, a także możliwością mechanicznego zbioru. Do upraw polecane są odmiany, m.in. ‘Cud Kelvedonu’, ‘Nefryt’, czy ‘Pegaz’. Warto postawić na odmiany cechujące się różną porą dojrzewania, z uwagi na możliwość przedłużenia okresu przerobowego.

Optymalna temperatura w początkowych fazach wzrostu grochu wynosi 18-20 st. C, natomiast w późniejszym okresie uprawy około 15 st. C. Wyższe temperatury powodują pogorszenie walorów smakowych nasion. Pod plantacje nie należy przeznaczać stanowisk zacienionych. Groch łuskowy najlepiej rośnie na glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych, zasobnych w próchnicę, o pH 6,5-7,8.

Wysiew zaprawionych nasion przypada na koniec marca lub początek kwietnia. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu gleby i odchwaszczaniu. Największe zapotrzebowanie na wodę przypada w fazie kiełkowania nasion, kwitnienia oraz wytwarzania strąków. Dlatego w okresach niedostatku wody wskazane jest regularne nawadnianie. Odmiany silnie rosnące, o długich pędach wymagają stosowania podpór.

Zbiór grochu łuskowego przeprowadza się jednorazowo w momencie, gdy strąki są wyrośnięte z dobrze wykształconymi nasionami. Aby zachować odpowiednią jakość wskazane jest schodzenie nasion po zbiorze, bowiem groch należy do grupy warzyw nietrwałych w przechowywaniu. W zależności od warunków pogodowych i odmiany z uprawy można uzyskać plon wielkości około 5-12 t/ha.

Groch charakteryzuje się dużą wartością odżywczą i smakową, ponadto jest warzywem niskokalorycznym. Na rynku dostępne są także odmiany cukrowe grochu (‘Bajka’, ‘Iłówiecki’, ‘Kent’), które w odróżnienie do łuskowego – nie wytwarzają w strąkach pergaminowej wyściółki, przez co mogą być przeznaczane do spożycia w całości.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI