Warzywa w polu i słoiku – rodzinny biznes u Sznajderów

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 08 sierpnia 2017 10:06

Warzywa w polu i słoiku – rodzinny biznes u Sznajderów Rodzina Państwa Sznajderów/ fot. Żelazna studio

Gospodarstwo Rolne M. Sznajder od trzech pokoleń specjalizuje się w uprawie ogórków i kapusty oraz produkcji kiszonek, według tradycyjnej receptury. Pola w Dolinie Baryczy na Dolnym Śląsku użytkowane są również pod zasiewy innych warzyw, które również przeznaczane są do kiszenia, m.in. buraków ćwikłowych czy patisonów. Właściciele gospodarstwa zdecydowali się również na uprawę popularnego w tym regionie – bobu, który stanowi urozmaicenie warzyw oferowanych w okresie późnowiosennym.

Sznajderowie pod uprawę warzyw przeznaczają 12 ha ziemi. Na największym areale uprawiana jest kapusta (5 ha) i ogórki gruntowe (4 ha). Buraki ćwikłowe zajmują powierzchnię 1 ha, podobnie jak zasiewy bobu. Na obszarze hektara uprawiane są patisony i przyprawy wykorzystywane do kiszenia. Pozostała powierzchnia (65 ha) przeznaczona jest pod rośliny zbożowe i motylkowe.

Włodzimierz Sznajder w rozmowie z redakcją www.sadyogrody.pl zaznacza, że ogórki i kapusta należą do odmiennych rodzin botanicznych, a tym samym mają całkiem inne wymagania odnośnie uprawy i warunków klimatyczno-glebowych. - Kapusta i ogórki dojrzewają w innych terminach oraz mają zupełnie różne potrzeby. Obecny sezon sprzyja uprawie kapusty, dlatego też spodziewamy się wysokich plonów. Z kolei przebieg pogody nie służył ogórkom – tłumaczy.

Tegoroczny sezon – pod względem niższych temperatur w trakcie wegetacji – nie wpłynął korzystnie na wzrost i plonowanie roślin ogórka w Dolinie Baryczy. Włodzimierz Sznajder dodaje, że w tym roku nasiona wysiewano w tunelach foliowych około 15 kwietnia, a miesiąc później (8-10 maja) rozpoczęto wysadzanie rozsady do gruntu. Rośliny po posadzeniu zostały zabezpieczone włókniną.

W gospodarstwie zbiory ogórków rozpoczęły się w ostatnim tygodniu czerwca. Emilia Chmura, córka Włodzimierza i siostra Michała Sznajdera dodaje, że zbiory przeprowadzane są codziennie, ale co drugi dzień ogórki zbierane są z tej samej części pola. W warunkach sprzyjających dorastaniu owoców, czyli przy wysokiej temperaturze, ciepłych nocach i odpowiedniej wilgotności – codziennie. Zbiory odbywają się maszynowo za pomocą kombajnu (tzw. samolotu), dzięki czemu pędy roślin nie ulegają uszkodzeniom i plantacja może być dłużej eksploatowana.

Tegoroczne zbiory ogórków przewidziane są do 19 sierpnia. Sezon w Gospodarstwie Rolnym Michała Sznajdera zakończy "Wielkie Ogórko-rwanie", podczas którego pola ogórkowe będą dostępne dla wszystkich odwiedzających.

Gospodarstwo Rolne M. Sznajder kwasi warzywa według starej, prostej receptury, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy. Firma należy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, promującej zdrową i lokalną żywność. Jest członkami Slow Food Dolny Śląsk, organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku.

 Zobacz również: Sezon ogórkowy w pełni. Jak przebiegają zbiory ogórków w Gospodarstwie u Sznajderów? Zobacz relację! (foto+video)

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI