Warunki pracy w szklarni a smak pomidorów - wywiad z dyrektorem gospodarstwa Łęgajny

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 12 października 2017 09:08

Warunki pracy w szklarni a smak pomidorów - wywiad z dyrektorem gospodarstwa Łęgajny fot. materiały prasowe

- Następuje rozwój cywilizacyjny i nie możemy tkwić w średniowieczu – powinniśmy poprawiać warunki socjalne, bytowe pracowników. Pracownik którego warunki pracy są dobre, wygodne, którego wysiłek będzie jak najmniejszy, będzie pracownikiem mniej zmęczonym i bardziej wydajnym. To jest ważne, bo w końcu działamy w biznesie - mówi Marian Czechowski, dyrektor ds. produkcji Gospodarstwa Ogrodniczego Łęgajny.

sadyogrody.pl: W 2012 roku Kombinat Ogrodniczy Łęgajny po gruntownej modernizacji stał się nowoczesnym Gospodarstwem Ogrodniczym, specjalizującym się w uprawie pomidora. Zmodernizowano wówczas nie tylko proces produkcji, ale również warunki pracy – Gospodarstwo uzyskało pierwsze miejsce w konkursie wojewódzkim „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2012”. Przewrotnie zapytam – czy to było konieczne? Czy ograniczenie wysiłku człowieka, zadbanie o bezpieczne warunki pracy i dobre warunki socjalne pracowników jest konieczne, by pomidor dobrze się sprzedawał?

Marian Czechowski: Niewątpliwie tak. Praca w szklarni jest pracą ciężką, trudną, dlatego każde ułatwienie ma tutaj ogromne znaczenie. Równie ważne jest to, że następuje rozwój cywilizacyjny i nie możemy tkwić w średniowieczu – powinniśmy poprawiać warunki socjalne, bytowe pracowników. Najważniejszym osiągnięciem w naszych szklarniach jest podniesienie uprawy na wysokość 90 cm, czyli na tzw. wiszącą rynnę – to nowa technologia, która umożliwia wykonywanie wszystkich prac w pozycji wyprostowanej. Takie technologiczne rozwiązanie sprawia, że wysiłek statyczny pracowników jest mały, ich kręgosłupy nie są tak obciążone jak kiedyś, gdy w ogrodnictwie pracowało się z głową między kolanami. Pracownik się nie męczy, nie dźwiga ciężarów, dzięki temu może wydajniej pracować. W ciągu trzydziestu lat swojej pracy w ogrodnictwie przeżyłem już różne systemy upraw, od słomianych balotów obsypanych torfem, poprzez cylindry i wszystkie inne rozwiązania; uprawa na wiszących rynnach pozwala pracownikowi wrócić do pozycji wyprostowanej. Można powiedzieć, że w ogrodnictwie dokonał się skok ewolucyjny. I to jest największe osiągnięcie, jeśli chodzi o ograniczenie wydatku energetycznego pracownika w szklarni. Pracownik którego warunki pracy są dobre, wygodne, którego wysiłek będzie jak najmniejszy, będzie pracownikiem mniej zmęczonym i bardziej wydajnym. To jest ważne, bo w końcu działamy w biznesie.

Czy dzięki takiej technologii i dbałości o warunki pracy pracownicy w Łęgajnach są zadowoleni z pracy, pracują po wiele lat i podnoszą swoje kwalifikacje?

W nowej technologii pracujemy siódmy rok, ale mamy wielu pracowników, którzy pracowali w poprzedniej technologii i pomimo tego, że są już w wieku przedemerytalnym pracują w szklarni i myślę, że są zadowoleni. W rozwiązaniach wcześniejszych najczęstsze urazy związane z pracą w ogrodnictwie dotyczyły schorzeń kręgosłupa.

Ze strony internetowej gospodarstwa Łęgajny dowiadujemy się, że dbacie nie tylko o pracowników, ale także o każdą roślinę. Co to znaczy?

Tu znów musimy wrócić do pracowników. Jeśli mamy pracowników doświadczonych, którzy zaczynają rozumieć rośliny tak jak my, czyli są w stanie zauważyć każdą zmianę występującą na liściach, każdego szkodnika, to jesteśmy w stanie szybciej zainterweniować w przypadku jakiegokolwiek błędu technologicznego. To z kolei pozwala na minimalizację użycia środków ochrony roślin i bardzo mocno zwiększa skuteczność ochrony biologicznej, którą prowadzimy. Bo ochrona biologiczna ma sens i powodzenie tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie obserwuje się uprawę i potrafi się szybko zlokalizować szkodnika czy chorobę. Wtedy biologia daje sobie radę i przynosi dobre efekty...

WKRÓTCE NA ŁAMACH SERWISU WWW.SADYOGRODY.PL OPUBLIKUJEMY KOLEJNĄ CZĘŚĆ WYWIADU Z MARIANEM CZECHOWSKIM, DYREKTOREM DS. PRODUKCJI GOSPODARSTWA OGRODNICZEGO ŁĘGAJNY.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.