PARTNER SERWISU

Warto zainwestować w uprawę brokułów

Autor: Krystyna Zagórska, sadyogrody.pl 02 lutego 2015 10:26

Warto zainwestować w uprawę brokułów fot. shutterstock.com

Z roku na rok wzrasta spożycie brokułów w Polsce. Zwiększający się popyt zarówno na świeże, jak i mrożone brokuły wpływa na znaczny wzrost powierzchni upraw tego gatunku.

Brokuły są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych. Można powiedzieć, że zdecydowanie "wypierają" kalafiora. W różach brokułów stwierdzono związek - sulforafan, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto ich uprawa jest łatwiejsza i posiadają mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe. Brokuły najlepiej rosną w temperaturze 15-17 st.C. Preferują gleby żyzne, zasobne w próchnicę i wapń, o pH 6,5–7,0.

Brokuły uprawia się wyłącznie z rozsady produkowanej pod osłonami lub na rozsadniku. Na wczesny zbiór nasiona wysiewa się w drugiej połowie lutego, natomiast na zbiór jesienny na rozsadniku w połowie maja. Optymalna temperatura w okresie produkcji rozsady powinna wynosić 15-20 st.C, natomiast po wschodach 14-16 st.C. Rozsadę wyprodukowaną w szklarni sadzi się na polu w połowie kwietnia. Natomiast na rozsadniku, gdy rozsada osiągnie odpowiednią wielkość. Zalecana rozstawa - 62,5x67,5x35 cm lub 50x50 cm. W optymalnych warunkach uprawy można uzyskać plon 20-30 t/ha.

Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy gleby. Orientacyjne dawki składników pokarmowych: 120-140 mg/l N, 60-80 mg/l P, 180-200 mg/l K, 60-70 mg/l Mg, 1000-1500 mg/l Ca. Brokuły są bardzo wrażliwe na niedobór molibdenu i boru w glebie. Brak molibdenu powoduje tzw. biczykowatość (redukcję blaszki liściowej) oraz zahamowanie wiązania się róż. Niedobór boru objawia się występowaniem pustych przestrzeni, brązowieniem pąków kwiatowych lub całkowitą deformacją stożka wzrostu.

Pielęgnacja roślin na plantacji polega na odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby. Istotne jest nawadnianie podczas uprawy - jednorazowa dawka wody powinna wynosić 15–25 mm (200–250 m3/ha).

Najczęściej występujące szkodniki w uprawie brokułów to pchełki ziemne, śmietka kapuściana, bielinek kapustnik i rzepnik, piętnówka kapustnica, mszyce oraz paciornica krzyżowianka, zaś najgroźniejsze choroby to m.in. kiła kapusty, czerń krzyżowych oraz mączniak rzekomy kapustnych.

Zbiór brokułów w okresie letnim przeprowadza się co 2-3 dni, natomiast jesienią raz w tygodniu. Prawidłowo schłodzone (bezpośrednio po zbiorze) brokuły można przechowywać do 2 tygodni w komorach chłodniczych, w temperaturze 0 st.C i wilgotności względnej powietrza 95-98 proc. Zastosowanie foli lub woreczków z mikroperforacją wydłuża okres przechowywania o jeden tydzień. Brokuły można również przechowywać w chłodniach w KA, zawierającej 5 proc. CO2 i 3 proc. O2 - zachowują wówczas trwałość przez 4 tygodnie.

Początek roku jest okresem niezbyt wysokiej podaży brokułów importowanych, co wpływa na cenę tych warzyw. Obecne ceny importowanych brokułów na giełdach hurtowych dochodzą nawet do 8-9 zł/kg. Wzrost spożycia brokułów w kraju wpływa również na zwiększenie zapotrzebowania przemysłu przetwórczego na tzw. mrożone różyczki. Według danych IERiGŻ średnia cena skupu różyczek w lipcu 2014 roku wynosiła 1,68 zł/kg i utrzymuje się na stałym poziomie w porównaniu do roku 2013.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI