PARTNER SERWISU

Warto postawić na uprawę dyni

Autor: Krystyna Zagórska; www.sadyogrody.pl 15 stycznia 2015 10:44

Warto postawić na uprawę dyni fot. shutterstock

W produkcji znaczenie użytkowe ma dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) i dynia olbrzymia (C. maxima). Pomimo coraz większego zainteresowania owocami dyni zwłaszcza w Halloween, uprawa tego gatunku wciąż nie przekracza 1 proc. ogólnej uprawy warzyw.

Dynie należą do grupy roślin o dużych wymaganiach cieplnych i wrażliwych na chłody. Optymalna temperatura do ich rozwoju to 25°C, zaś minimalna 8°C. Warzywa te najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych. Młode rośliny należy osłaniać przed silnymi wiatrami. Preferują gleby żyzne, przepuszczalne, próchnicze oraz zasobne w składniki pokarmowe. Na glebach ciężkich i podmokłych dają niskie plony. Dynie z uwagi na wielkość owoców, dużą powierzchnię liści oraz płytki system korzeniowy wymagają obfitego podlewania. Przy niedoborze wody wykształcone owoce są znacznie mniejsze i posiadają słodszy smak.

Dynie uprawia się poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu lub z rozsady. Nasiona należy wysiewać w połowie maja, po 2-3 szt., na głębokość około 3-4 cm. Dla dyni zwyczajnej przyjęta jest rozstawa 100x80-100 cm, natomiast dyni olbrzymiej 100-200x80-150 cm. Uprawa z rozsady polecana jest w celu uzyskania wcześniejszego plonu. Nasiona należy wysiewać do doniczek w końcu kwietnia po 2 szt. Rozsadę sadzi się w drugiej połowie maja w rozstawie takiej jak przy siewie. Zaleca się uprawiać warzywa dyniowate w pierwszym roku po oborniku. Dynia jest dobrym przedplonem dla wielu warzyw, gdyż pozostawia stanowisko o dobrej strukturze oraz wolne od chwastów. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych na hektar wynoszą: 120-200 kg N, 200-300 kg P2O5 i150-360 kg K2O. 

Najczęściej występujące choroby na plantacjach dyni to parch, mączniak prawdziwy, antraknoza dyniowatych, kanciasta plamistość liści, szara pleść oraz zgnilizna twardzikowa, zaś szkodniki – wciornastki i mszyce. Owoce dyni zwyczajnej należy zbierać stopniowo co kilka dni, gdyż częstszy zbiór wpływa na obfitsze plonowanie - w lipcu do momentu wystąpienia pierwszych przymrozków. Przy produkcji z rozsady zbiór rozpoczyna się o dwa tygodnie wcześniej. Natomiast dynię olbrzymią zbiera się wyłącznie w fazie pełnej dojrzałości - jesienią przed spodziewanymi przymrozkami, gdyż przemarznięte szybko gniją. Dynie można przechowywać w pomieszczeniach suchych w temperaturze 5-10°C i wilgotności powietrza 70-80% nawet przez okres kilku miesięcy.   

Pomimo nieskomplikowanej uprawy oraz wysokich wartości odżywczych produkcja  warzyw dyniowatych w Polsce nie wzrasta. Dynie uprawiane są przeważnie do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub w celu pozyskania pestek dyniowych. Dostępne są również liczne odmiany dyni ozdobnej. Największy popyt na owoce dyni jest w drugiej połowie października w okresie Halloween.

Warzywo to jest również chętnie kupowane przez zakłady przetwórcze. Ostatnie kilka lat charakteryzuje się dobrą koniunkturą dla producentów tego gatunku. Poprzedni sezon również był korzystny, gdyż cena dyni w zależności od jakości i odmiany wynosiła 1-1,5 zł/kg, natomiast za pestki dyni płacono około 15 -16 zł/kg.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI