Warto postawić na uprawę cukinii oraz kabaczka

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 czerwca 2016 09:06

Warto postawić na uprawę cukinii oraz kabaczka Na polskich rynku dostępne są odmiany cukinii o owocach cylindrycznych, bądź maczugowatych/ fot. shutterstock.com

Kabaczek oraz cukinia to odmiany botaniczne dyni zwyczajnej, które cieszą się coraz większą popularnością wśród polskich konsumentów. Przeznaczane są przede wszystkim do bezpośredniego spożycia, ale również stanowią wartościowy surowiec do wyrobu  różnego rodzaju przetworów.

Na polskich rynku dostępne są odmiany cukinii o owocach cylindrycznych, bądź maczugowatych, a także o różnej barwie skórki - ciemnozielonej pokrytej jasnymi cętkami (Astra Polka), jasnozielonymi smugami (Tapir), czy też ciemnymi smugami i seledynowymi cętkami (Nimba). Asortyment odmianowy wzbogaca odmiana o owocach pomarańczowych – Atena Polka F1 lub żółtych – Golden Glory.

Wśród krajowych producentów dużą popularnością cieszy się również kabaczek Złoty Ceplin. Odmiana ta charakteryzuje się cylindrycznymi, gładkimi, lekko żebrowanymi owocami, które we wczesnej fazie posiadają barwę jasnoseledynową, a następnie w miarę dojrzewania stają się żółtozłote.

Cukinia i kabaczek należą do grupy warzyw ciepłolubnych. Najlepiej rosną w temperaturz3 25 st. C. Natomiast przy około 14  st. C wzrost roślin zostaje zahamowany. Pod plantację należy przeznaczać stanowiska słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów. Warzywa te cechują się także wysokim zapotrzebowaniem na wodę. Wskazane jest racjonalne nawadnianie upraw w trakcie okresu wegetacji.

Najlepsze plony z uprawy warzyw dyniowatych można uzyskać przede wszystkim na glebach żyznych, przepuszczalnych, zasobnych w próchnicę i przewiewnych o pH 6,0-7,2. Dynie można uprawiać w pierwszym roku po oborniku przyoranym jesienią (30-40 t/ha), zaś na glebach o dobrej strukturze – w drugim.

Nawożenie mineralne powinno być prowadzone na podstawie aktualnych wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki nawozów mieszczą się w zakresie 120-200 N kg/ha, 20-300 P2O5 kg/ha oraz 150-360 K2O kg/ha. Nie zaleca się uprawiać warzyw z rodziny dyniowatych na tym samym stanowisku częściej niż co 3-4 lata.

Producenci rozpoczynają siewy nasion bezpośrednio do gruntu po 15 maja, gdy minie prawdopodobieństwo wystąpienia przymrozków. Z kolei rozsadę na miejsce stałe można wysadzać pod koniec maja. Pielęgnacja roślin polega na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu oraz dokarmianiu roślin. Zabieg ściółkowania chroni owoce przed zabrudzeniem i gniciem.

Uprawa z rozsady umożliwia uzyskanie wcześniejszych plonów o około 2 tygodnie. Pierwsze zbiory rozpoczynają się przeważnie w lipcu i trwają aż do wystąpienia znacznych spadków temperatury. Owoce zbiera się stopniowo w miarę ich dorastania do oczekiwanej przez konsumentów wielkości. Przy sprzyjających warunkach uprawy można uzyskać średni plon wielkości około 40 t/ha.

Kabaczek i cukinia stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa, m.in. konserwowania oraz zamrażalnictwa, czy nawet produkcji suszu. Aczkolwiek w okresie letnim owoce preferowane są do bezpośredniego spożycia. Zawierają wysoką wartość odżywczą, a także są małokaloryczne i lekkostrawne, co dodatkowo przemawia za ich spożyciem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.