Warto postawić na uprawę cukinii oraz kabaczka

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 czerwca 2016 09:06

Warto postawić na uprawę cukinii oraz kabaczka Na polskich rynku dostępne są odmiany cukinii o owocach cylindrycznych, bądź maczugowatych/ fot. shutterstock.com

Kabaczek oraz cukinia to odmiany botaniczne dyni zwyczajnej, które cieszą się coraz większą popularnością wśród polskich konsumentów. Przeznaczane są przede wszystkim do bezpośredniego spożycia, ale również stanowią wartościowy surowiec do wyrobu  różnego rodzaju przetworów.

Na polskich rynku dostępne są odmiany cukinii o owocach cylindrycznych, bądź maczugowatych, a także o różnej barwie skórki - ciemnozielonej pokrytej jasnymi cętkami (Astra Polka), jasnozielonymi smugami (Tapir), czy też ciemnymi smugami i seledynowymi cętkami (Nimba). Asortyment odmianowy wzbogaca odmiana o owocach pomarańczowych – Atena Polka F1 lub żółtych – Golden Glory.

Wśród krajowych producentów dużą popularnością cieszy się również kabaczek Złoty Ceplin. Odmiana ta charakteryzuje się cylindrycznymi, gładkimi, lekko żebrowanymi owocami, które we wczesnej fazie posiadają barwę jasnoseledynową, a następnie w miarę dojrzewania stają się żółtozłote.

Cukinia i kabaczek należą do grupy warzyw ciepłolubnych. Najlepiej rosną w temperaturz3 25 st. C. Natomiast przy około 14  st. C wzrost roślin zostaje zahamowany. Pod plantację należy przeznaczać stanowiska słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów. Warzywa te cechują się także wysokim zapotrzebowaniem na wodę. Wskazane jest racjonalne nawadnianie upraw w trakcie okresu wegetacji.

Najlepsze plony z uprawy warzyw dyniowatych można uzyskać przede wszystkim na glebach żyznych, przepuszczalnych, zasobnych w próchnicę i przewiewnych o pH 6,0-7,2. Dynie można uprawiać w pierwszym roku po oborniku przyoranym jesienią (30-40 t/ha), zaś na glebach o dobrej strukturze – w drugim.

Nawożenie mineralne powinno być prowadzone na podstawie aktualnych wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki nawozów mieszczą się w zakresie 120-200 N kg/ha, 20-300 P2O5 kg/ha oraz 150-360 K2O kg/ha. Nie zaleca się uprawiać warzyw z rodziny dyniowatych na tym samym stanowisku częściej niż co 3-4 lata.

Producenci rozpoczynają siewy nasion bezpośrednio do gruntu po 15 maja, gdy minie prawdopodobieństwo wystąpienia przymrozków. Z kolei rozsadę na miejsce stałe można wysadzać pod koniec maja. Pielęgnacja roślin polega na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu oraz dokarmianiu roślin. Zabieg ściółkowania chroni owoce przed zabrudzeniem i gniciem.

Uprawa z rozsady umożliwia uzyskanie wcześniejszych plonów o około 2 tygodnie. Pierwsze zbiory rozpoczynają się przeważnie w lipcu i trwają aż do wystąpienia znacznych spadków temperatury. Owoce zbiera się stopniowo w miarę ich dorastania do oczekiwanej przez konsumentów wielkości. Przy sprzyjających warunkach uprawy można uzyskać średni plon wielkości około 40 t/ha.

Kabaczek i cukinia stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa, m.in. konserwowania oraz zamrażalnictwa, czy nawet produkcji suszu. Aczkolwiek w okresie letnim owoce preferowane są do bezpośredniego spożycia. Zawierają wysoką wartość odżywczą, a także są małokaloryczne i lekkostrawne, co dodatkowo przemawia za ich spożyciem.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI