Warto postawić na produkcję egzotycznych grzybów shiitake

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 15 grudnia 2015 15:34

Warto postawić na produkcję egzotycznych grzybów shiitake Producenci shiitake uzyskują wysoką cenę nawet 60 zł/ kg/ fot. shutterstock.com

Twardziak jadalny, znany powszechnie jako shiitake, zdobył bardzo dużą popularność w krajach azjatyckich – Chinach i Japonii. W ostatnich latach wzrasta również zainteresowanie tym grzybem na rynkach europejskich, m.in. w Niemczech i Francji. W naszym kraju produkcja shiitake prowadzona jest wciąż na niewielką skalę. Warto zainteresować się uprawą tych orientalnych grzybów, ze względu na duże walory smakowe, a także znaczne właściwości odżywcze i lecznicze.

Ważny element decydujący o powodzeniu uprawy shiitake i uzyskaniu wysokich, zadowalających producenta plonów stanowi dobór podłoża. Podstawą jest mieszanina trocin drzew liściastych - dębu, buku, klonu, brzozy, w połączeniu z ziarnem żyta. Z uwagi na pracochłonny proces produkcji substratu producenci decydują się na wybór gotowego już podłoża, co umożliwia znaczne skrócenie czasu uprawy.

Obecnie rozpowszechniona jest produkcja shiitake w workach foliowych napełnionych specjalnym podłożem. W halach uprawnych wskazane jest utrzymywanie temperatury w zakresie 13-15 st. C i wilgotności względnej powietrza 85-95 proc. W momencie zakończenia fazy wiązania owocników, aby przyspieszyć ich dalszy rozwój należy podnieść temperaturę do 16-20 st. C. i obniżyć wilgotność do poziomu 75-85 proc.

Na kilka godzin przed przewidywanym terminem zbioru można obniżyć wilgotność powietrza do 60 proc., co umożliwia uzyskanie lepszej jakości. Przy produkcji shiitake konieczne jest doświetlanie uprawy - w fazie wiązania owocników, jak również w późniejszym ich wzroście. Dzięki temu można otrzymać dobrze wykształcone owocniki o wymaganym wybarwieniu kapelusza dla danej odmiany.

Hale uprawowe poddaje się wietrzeniu, aby obniżyć poziomu dwutlenku węgla do 1200 ppm. Wskazane jest utrzymanie poziomu tego gazu w zakresie 600-800 ppm, gdyż zbyt wysoka ilość dwutlenku węgla może spowodować uszkodzenia owocników. Ich rozwój trwa do momentu wytworzenia się ukształtowanego kapelusza i trzonu. Zbiór owocników należy przeprowadzać sukcesywnie w miarę dorastania shiitake.

Wielkość uzyskanego plonu uwarunkowana jest wyborem odmiany, typu podłoża oraz sposobu produkcji. Najczęściej uprawę prowadzi się na 4-5 tzw. rzuty, a następnie przeprowadza się proces dezynfekcji. Po zbiorze owocniki należy schłodzić do temperatury 0-2 st. C, co zapewnia zachowanie świeżości oraz walorów odżywczych. W takich warunkach i przy wilgotności powietrza 85-95 proc. shiitake można przechowywać przez 2-4 tygodnie.

Pomimo, iż w naszym kraju produkcja egzotycznych grzybów shiitake prowadzona jest na niewielką skalę to producenci interesują się takiego typu produkcją, ze względu na urozmaicenie asortymentu sprzedaży świeżych grzybów. Na rynkach Europy Zachodniej stale wzrasta ilość potencjalnych odbiorców shiitake. Krajowi producenci z uprawy tych grzybów uzyskują wysoką cenę, sięgającą nawet 60 zł/ kg.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI