Uprawa zielonego szparaga coraz popularniejsza

Autor: www.sadyogrody.pl 20 marca 2017 15:02

Uprawa zielonego szparaga coraz popularniejsza Udział zielonego szparaga w produkcji przekracza obecnie 65 proc./ fot. shutterstock.com

Coraz większą popularność nie tylko w Polsce, ale również w skali światowej zdobywają zielone szparagi. Jak informował Jamie Petchell z Global Plant Genetics w Anglii, podczas XX Międzynarodowej Konferencji Szparagowej w Nowym Tomyślu, udział zielonego szparaga w produkcji przekracza obecnie 65 proc.

Jamie Petchell zaznaczył, że wzrost popularności zielonego szparaga szczególnie widoczny jest u młodych konsumentów, z uwagi na łatwość w przygotowaniu do spożycia. Jeszcze w 2005 roku światowa produkcja zielonego szparaga stanowiła mniej niż 50 proc. Na przestrzeni ostatnich 10 lat dość istotnie zmieniały się gusta konsumentów. W przyszłości – jak podkreślali eksperci podczas konferencji szparagowej – spodziewany jest dalszy wzrost produkcji zielonego szparaga.

Zielone szparagi przede wszystkim produkowane są w otwartym gruncie. W krajach o chłodniejszym klimacie zbiory przypadają na termin kwiecień- czerwiec. Producenci szparaga opracowali szereg technologii, by przedłużyć sezon zbiorów, m.in. poprzez wykorzystywanie ogrzewanych szklarni, bądź mini tuneli i wysokich tuneli foliowych. Jak zaznaczył Petchell, obecnie na popularności zyskuje produkcja szparagów w mini tunelach. Dzięki tej metodzie zbiory można przyśpieszyć o 2-4 tygodnie, w zależności od rodzaju materiału nasadzeniowego i zabiegów agrotechnicznych. Z wyższymi kosztami muszą liczyć się ci producenci, którzy chcą prowadzić szparagarnie w wysokich tunelach foliowych. Przyśpieszona uprawa jest powszechniej stosowania w Japonii, zaś rzadziej w Europie.

W uprawie szparaga ważny jest dobór odpowiedniego stanowiska  – najlepsze tereny osłonięte (z delikatnym skłonem) i gleby o dobrym drenażu, piaszczyste. Do zakładania szparagarni najczęściej przeznaczane są roczne karpy, zaś rzadziej rozsada czy nasiona. Zaletą sadzenia karp jest wcześniejsze rozpoczęcie zbiorów oraz przydatność do wszystkich typów gleby, zaś wadą –  wyższa cena i możliwość uszkodzeń wierzchołków korzeni, przy wykopywaniu karp. Najtańszym materiałem nasadzeniowym są nasiona, lecz okres rozpoczęcia plonowania szparagarni ulega wydłużeniu.

W uprawie polowej średnie plony szparaga między krajami wahają się od 3-20 t/ha (bądź mogą być nawet większe). W optymalnych warunkach zrównoważony plon zielonych wypustek wynosi około 10 t/ha. Plony powyżej 20 t/ha uzyskiwane są w Peru, gdzie zbiór szparaga odbywa się dwa razy w ciągu roku. W ocenie prelegenta, w przyszłości mechanizacja zbioru szparagów będzie zyskiwała na znaczeniu, przede wszystkim w tych krajach, gdzie rosną koszty produkcji. Według szacunków, całkowita powierzchnia światowej produkcji szparaga wynosi obecnie 200 tys. ha.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI