Uprawa selera naciowego na wczesny zbiór pęczkowy

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 kwietnia 2016 14:58

Uprawa selera naciowego na wczesny zbiór pęczkowy Seler naciowy jest warzywem o wysokich właściwościach dietetycznych i przyprawowych/ fot. shutterstock.com

Na wczesny zbiór pęczkowy rozsadę selera naciowego wysadza się już w połowie kwietnia. Na jakie czynniki warto zwrócić uwagę przy uprawie tego warzywa?

W przypadku wczesnych upraw selera naciowego zaleca się rozstaw 10-20 x 10-20 cm. W zależności od warunków pogodowych wskazane jest okrywanie plantacji folią lub włókniną, którą należy zdjąć po około 3 tygodniach. Od połowy maja przeprowadza się uprawy z przeznaczeniem na późniejszy zbiór.

Seler naciowy na miejscu stałym najlepiej rośnie przy temperaturze w ciągu dnia 18-23 st. C i o kilka stopni niższą w nocy. Rozsada toleruje krótkotrwałe spadki temperatury do -5 st. C. Pod uprawę tego warzywa warto przeznaczać gleby zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się wiosną, a także odpowiednio wilgotne, o pH 6,0-6,8.

Stanowisko pod uprawę selera warto przygotować już jesienią, stosując nawozy organiczne. Orientacyjne dawki składników mineralnych wynoszą 100-120 kg/ha N,  80-100 kg/ha P2O5 i 120-150 kg/ha K2O. Uprawy nie należy zakładać po warzywach z rodziny selerowatych, co najmniej przez 4 lata. 

W trakcie wegetacji rośliny trzeba systematycznie odchwaszczać. Istotne znaczenie ma również nawadnianie uprawy, bowiem okresy niedoboru wody skutkują pogorszeniem jakości konsumpcyjnej ogonków selera. W sprzedaży dostępne są odmiany samobielące, które w trakcie uprawy stają się srebrzyste, białawe lub seledynowe.

Zbiór można przeprowadzać już od fazy młodych (kilkulistkowych) rozet. Zbyt długie przetrzymanie roślin prowadzi do pogorszenia jakości handlowej - ogonki stają się włókniste i mniej smaczne. W trakcie przechowywania zaleca się opakowania jednostkowe z foli z makroperforacją, które umożliwiają zachowanie odpowiedniej trwałości produktu.

Z roku na rok wzrasta popularność tego warzywa w naszym kraju. Seler naciowy cechuje się wysokimi właściwościami dietetycznymi i przyprawowymi. Może być spożywany bezpośrednio w stanie świeżym, ale również stanowi wartościowy  surowiec dla przetwórstwa – konserwowania, suszenia czy mrożenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.