PARTNER SERWISU

Uprawa rukoli pod osłonami na zbiór późnojesienny i zimowy

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 sierpnia 2015 10:34

Uprawa rukoli pod osłonami na zbiór późnojesienny i zimowy Młode liście rukoli posiadają delikatniejszy smak, zaś starsze - bardziej wyrazisty aromat/ fot. shutterstock.com

Rukola, znana również jako rokietta siewna może być sadzona pod osłonami w ciągu całego roku. Jednak warzywo to przeważnie jest uprawiane, gdy na rynku nie ma dostępnych plonów z upraw polowych. Rukolę na zbiór późnojesienny i zimowy wysiewa się pod osłonami w sierpniu i we wrześniu.

Rukola jest powszechnie uprawianą rośliną w krajach Europy – we Włoszech, Grecji, Francji, jak również w Azji oraz w USA. W naszym kraju popularność tego warzywa systematycznie wzrasta.

Pod osłonami rukola najczęściej jest uprawiana w hydroponice. Nasiona wysiewa się w sierpniu i we wrześniu.Taka produkcja stymuluje wzrost rozet poprzez sterowanie ilością wody, soli mineralnych oraz rozpuszczonego w wodzie tlenu. Pielęgnacja uprawy polega przede wszystkim na monitorowaniu poziomu wody oraz dostarczaniu do niej niezbędnych substancji odżywczych.

Przy dłuższych okresach niedoboru światła na plon korzystnie wpływa doświetlanie. W warunkach niskiej intensywności światła otrzymany z uprawy plon rukoli jest niższy i późniejszy. 

W uprawie hydroponicznej wysokie plony można uzyskać przy pożywce - 120 mg/dm3 N, 40 mg/dm3 P, 180 mg/dm3 K,140 mg/dm3 Ca, 40 mg/dm3 Mg. Rukola może być porażana przez te same choroby i szkodniki, które stwarzają zagrożenie dla warzyw z rodziny Brassicaceae.

Zbiór rukoli można przeprowadzać jednorazowo lub wielokrotnie, systematycznie co 2-3 tygodnie. Podczas zbioru wycina się całe rozety lub poszczególne liście, gdy osiągną one długość około 5 cm (4-6 tygodni od siewu). Rukoli nie należy przeznaczać do dłuższego przechowywania, ponieważ jej liście żółkną w przeciągu kilku dni.

Młode liście rukoli posiadają bardziej delikatny smak, natomiast starsze - znacznie bardziej wyrazisty aromat. Obecnie rukola stanowi już stały składnik wielu mieszanek sałatkowych, m.in. z dodatkiem liści cykorii, radicchio, endywii, czy roszponki. Z kolei nasiona rukoli są użytkowane jako przyprawa.

Znaczne ilości rukoli w postaci mieszanek świeżych liści są sprowadzane do Polski z krajów Europy Zachodniej - Francji, Włoszech, gdzie uprawa tego warzywa jest w większym stopniu rozpowszechniona. W Indiach z nasion rukoli jest wyrabiany olej jadalny, który znalazł zastosowanie przy konserwowaniu różnych gatunków warzyw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM