Uprawa rukoli pod osłonami na zbiór późnojesienny i zimowy

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 sierpnia 2015 10:34

Uprawa rukoli pod osłonami na zbiór późnojesienny i zimowy Młode liście rukoli posiadają delikatniejszy smak, zaś starsze - bardziej wyrazisty aromat/ fot. shutterstock.com

Rukola, znana również jako rokietta siewna może być sadzona pod osłonami w ciągu całego roku. Jednak warzywo to przeważnie jest uprawiane, gdy na rynku nie ma dostępnych plonów z upraw polowych. Rukolę na zbiór późnojesienny i zimowy wysiewa się pod osłonami w sierpniu i we wrześniu.

Rukola jest powszechnie uprawianą rośliną w krajach Europy – we Włoszech, Grecji, Francji, jak również w Azji oraz w USA. W naszym kraju popularność tego warzywa systematycznie wzrasta.

Pod osłonami rukola najczęściej jest uprawiana w hydroponice. Nasiona wysiewa się w sierpniu i we wrześniu.Taka produkcja stymuluje wzrost rozet poprzez sterowanie ilością wody, soli mineralnych oraz rozpuszczonego w wodzie tlenu. Pielęgnacja uprawy polega przede wszystkim na monitorowaniu poziomu wody oraz dostarczaniu do niej niezbędnych substancji odżywczych.

Przy dłuższych okresach niedoboru światła na plon korzystnie wpływa doświetlanie. W warunkach niskiej intensywności światła otrzymany z uprawy plon rukoli jest niższy i późniejszy. 

W uprawie hydroponicznej wysokie plony można uzyskać przy pożywce - 120 mg/dm3 N, 40 mg/dm3 P, 180 mg/dm3 K,140 mg/dm3 Ca, 40 mg/dm3 Mg. Rukola może być porażana przez te same choroby i szkodniki, które stwarzają zagrożenie dla warzyw z rodziny Brassicaceae.

Zbiór rukoli można przeprowadzać jednorazowo lub wielokrotnie, systematycznie co 2-3 tygodnie. Podczas zbioru wycina się całe rozety lub poszczególne liście, gdy osiągną one długość około 5 cm (4-6 tygodni od siewu). Rukoli nie należy przeznaczać do dłuższego przechowywania, ponieważ jej liście żółkną w przeciągu kilku dni.

Młode liście rukoli posiadają bardziej delikatny smak, natomiast starsze - znacznie bardziej wyrazisty aromat. Obecnie rukola stanowi już stały składnik wielu mieszanek sałatkowych, m.in. z dodatkiem liści cykorii, radicchio, endywii, czy roszponki. Z kolei nasiona rukoli są użytkowane jako przyprawa.

Znaczne ilości rukoli w postaci mieszanek świeżych liści są sprowadzane do Polski z krajów Europy Zachodniej - Francji, Włoszech, gdzie uprawa tego warzywa jest w większym stopniu rozpowszechniona. W Indiach z nasion rukoli jest wyrabiany olej jadalny, który znalazł zastosowanie przy konserwowaniu różnych gatunków warzyw.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI