PARTNER SERWISU

Uprawa rabarbaru – na jakie czynniki należy zwrócić uwagę?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 28 września 2015 12:35

Uprawa rabarbaru – na jakie czynniki należy zwrócić uwagę? Użytkowanie plantacji trwa 10-15 lat/ fot. shutterstock.com

Zakładając plantację rabarbaru należy pamiętać, że warzywo to jako roślinę wieloletnią uprawia się przez okres 10-15 lat. Przed rozpoczęciem uprawy stanowisko należy odpowiednio przygotować. Plantacje rabarbaru zakłada się przeważnie jesienią pod koniec września - początek października.

Częścią jadalną rabarbaru są grube i soczyste ogonki liściowe. W zależności od odmiany mogą być czerwone, różowe bądź zielone. Rabarbar jest warzywem o niewielkich wymaganiach - nie wymarza w surowe, bezśnieżne zimy. Niskie temperatury wiosną sprzyjają lepszemu, intensywniejszemu wybarwieniu ogonków liściowych.

Pod uprawę rabarbaru warto wybierać stanowiska słoneczne. Dzięki odpowiedniej ilości światła można uzyskać wcześniejsze plony o grubszych ogonkach. Rabarbar najlepiej rośnie na glebach żyznych, głębokich, umiarkowanie wilgotnych o pH 5,5-7,0.

Prze założeniem uprawy jesienią zaleca się nawożenie obornikiem. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych (przed sadzeniem karp) wynoszą 50-80 kg/ha N, 30-50 kg/ha P2O5, 100-170 kg/ha K2O. Składniki pokarmowe należy uzupełniać co 2-3 lata. Nawozy mineralne po zakończeniu zbiorów powinno się dostarczać w ilości 70 kg/ha N, 40-50 kg/ha P2O5, 120-160 kg/ha K2O.

Rabarbar rozmnaża się wegetatywnie poprzez podział karp. Jako materiał rozmnożeniowy stosuje się karpy 4-6 letnich roślin. Dobra sadzonka powinna posiadać masę 250-300 g, 1-2 pąki liściowe oraz 2-3 zdrowe korzenie. Gęstość sadzenia należy dostosować do danej odmiany - słabiej rosnące sadzi się w rozstawie 1-1,2 m x 1-1,2 m, zaś o dużej sile wzrostu 1,5-1,5 m, lub 2,0 x 2,0 m.

W trakcie uprawy należy usuwać pędy kwiatostanowe, gdyż ich rozwój pogarsza jakość plonu. W przypadku wystąpienia suszy plantacje w okresie od maja do sierpnia trzeba nawadniać - to podstawowy warunek powodzenia uprawy. Przy braku wody rozety słabiej rosną, a ogonki liściowe są mniej soczyste, słabiej wybarwione.

Zbiór pierwszych ogonków liściowych rozpoczyna się w drugim roku uprawy (początek maja). W kolejnych latach zbiór prowadzi się przeważnie od końca kwietnia do początku lipca. Użytkowanie plantacji trwa 10-15 lat. Największe plony uzyskuje się z roślin 4-8 letnich. Plon odmian wczesnych jest mniejszy 20-40 t/ha, zaś późnych 40-80 t/ha.

Ogonki liściowe po schłodzeniu do temperatury 0-1 st. C można przechowywać przez okres 4 tygodni, przy wilgotności względnej powietrza powyżej 90 proc. Rabarbar jest spożywany w okresie, gdy na rynku brak jest warzyw z przechowalni, a dostępność nowalijek jest jeszcze niewielka. Z ogonków liściowych rabarbaru można wytwarzać, m.in. kompoty, soki, galaretki, dżemy, a także wina.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI