PARTNER SERWISU

Uprawa pieczarek w Wierzbnie. Z wizytą w pieczarkarni (galeria zdjęć)

Autor: Krystyna Zagórska, sadyogrody.pl 21 stycznia 2015 13:25

W "Pieczarkarni Wierzbno" w 2013 roku wyprodukowano łącznie 4,5 tys. ton pieczarek, natomiast po rozbudowie obiektu w poprzednim sezonie produkcja wzrosła do 7 tys. ton rocznie. Pieczarki sprzedawane są na rynku krajowym m.in. sieciom marketów Carrefour oraz sieciom gastronomicznym, takim jak Pizza Hut. W wyniku niestabilnej sytuacji na rynku rosyjskim 50 proc. produkcji eksportowane jest do krajów Europy Zachodniej, głównie do Anglii.

"Pieczarkarnia Wierzbno" jest jednym z największych zakładów produkcyjnych w Polsce. Specjalizuje się w uprawie wysokojakościowej pieczarki białej (Agaricus bisporus) z przeznaczeniem na rynek krajowy i zagraniczny.

Jest to przedsiębiorstwo rodzinne, założone przez Mirosława Jachimowicza w 1983 roku - ponad 32 lata temu. Pieczarkarnia zlokalizowana jest na terenie gminy Wierzbno w województwie mazowieckim (powiat węgrowski). Pieczarkarnia zatrudnia ponad 200 osób, mieszkańców okolicznych miejscowości. 

Zakład produkcyjny obejmuje nowoczesne hale uprawowe, chłodnie, magazyny opakowań oraz rampy załadunkowe. W skład obiektu wchodzą również pomieszczenia biurowe wraz z zapleczem socjalnym. W lipcu 2014 roku rozpoczęto uprawę pieczarek na większą skalę w nowo wybudowanej pieczarkarni. Obecnie produkcja prowadzona jest na powierzchni 26,5 tys. mkw. Wszystkie obiekty uprawowe wyposażone są w zautomatyzowane układy klimatyzacyjne, zapewniające kontrolowane warunki temperatury i wilgotności powietrza oraz zawartości CO2, co pozwala na utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu do rozwoju pieczarek. 

Produkcja pieczarek prowadzona jest przez cały rok, w 6-cio tygodniowych cyklach na podłożu fazy III (z przerośniętą grzybnią). Przed załadunkiem podłoża hale produkcyjne są poddane  dezynfekcji termicznej w celu zabezpieczenia uprawy przed czynnikami chorobotwórczymi. Cały proces technologiczny jest nadzorowany i monitorowany przez system komputerowy. Ponadto przebieg produkcji kontrolowany jest przez przeszkolonego pracownika, który obserwuje wskazania systemu i w razie potrzeby je koryguje.

Po załadunku podłoża wraz z okrywą do hali produkcyjnej technolog określa w jakich parametrach należy prowadzić uprawę. Wskazane jest utrzymywać temperaturę podłoża na poziomie 25 st.C przy stałym ruchu powietrza, wysokim stężeniu CO2 ponad 3000 ppm i wilgotności względnej 95 proc. Pierwsze dawki wody wprowadza się do okrywy po 24 godzinach od jej nałożenia. Jednorazowa dawka wody nie powinna przekraczać 1 l/mkw. Po przeroście okrywy następuje moment zawiązywania się owocników. Stopniowo należy obniżać temperaturę powietrza do wysokości 17-18 st.C, a podłoża 20-21 st.C. Jest to tzw. "szok". Następnie wpuszczane jest do hali uprawowej świeże powietrze w celu obniżenia poziomu CO2 do wartości 1200-1600 ppm.  

W zależności od uprawianej rasy grzybni oraz aktywności podłoża wlewane jest do niego 20-40 l/mkw. wody. W momencie plonowania w zależności od intensywności rzutu i wielkości zbieranych pieczarek, wskazane jest utrzymywać wilgotność względną powietrza w zakresie 88-90 proc., natomiast temperaturę powietrza na poziomie 17-18 st.C i podłoża o 2-3st.C wyższą. Pieczarki w danej hali uprawowej zbierane są codziennie przez okres około 3 tygodni, z podziałem na tzw. trzy rzuty. Po zakończeniu uprawy pieczarek odbywa się opróżnianie hali, następnie trwa proces dezynfekcji termicznej oraz cały cykl przebiega od początku. Zużyte podłoże jest wykorzystywane jako nawóz na polach uprawnych.

Z uwagi na wyjątkową delikatność pieczarki zbierane są wyłącznie ręcznie oraz schładzane tuż po zbiorze. Gwarantuje to zachowanie świeżości, walorów odżywczych oraz smakowych.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI