Uprawa melonów - jakie czynniki decydują o powodzeniu w produkcji?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 maja 2015 09:50

Uprawa melonów - jakie czynniki decydują o powodzeniu w produkcji? www.shutterstock.com

Uprawa melona (Cucumis melo) w warunkach klimatycznych Polski bez zastosowania osłon może być zawodna. Jednak obecnie z powodzeniem prowadzone są takie plantacje. Jakie czynniki wpływają na powodzenie w produkcji tego warzywa?

W uprawie znane są odmiany przystosowane do panujących w naszym kraju warunków klimatycznych. Wyróżniają się kształtem, wielkością, smakiem, a także konsystencją, wybarwieniem i aromatem miąższu. Najważniejsze grupy odmian to melony siatkowate (Galia), kantalupy, kasaba, a także melony zimowe.

Do uprawy w warunkach klimatycznych Polski zaleca się odmiany typu kantalup, jak i melonów siatkowanych, m.in. Malaga - o miąższu intensywnie pomarańczowym, bądź seledynowym, kremowym - odmiana Seledyn.

Melon jest warzywem o wysokich wymaganiach - w fazie intensywnego wzrostu i owocowania optymalna temperatura mieści się w zakresie 26-30 st. C. Przy temperaturze poniżej 15 st. C wzrost roślin zostaje zahamowany. Pod plantację należy wybierać stanowiska słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów. Melon preferuje gleby żyzne, próchniczne, o pH 6,7-7,0.

Plantacji nie należy zakładać na stanowisku po innych warzywach z rodziny dyniowatych. Ochrona przed chorobami i szkodnikami jest podobna jak w przypadku ogórka. Zaleca się uprawę melona w pierwszym roku po oborniku. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy gleby. Orientacyjne dawki powinny wynosić 100-150 kg/ha N, 80-100 kg/ha P2O5 oraz 200-250 kg/ha K2O.

Rozsadę melona produkuje się z nasion w szklarni. Po około 3-4 tygodniach rozsadę można wysadzać w pole, co 50-80 cm w rzędach odległych od siebie o 1,0-1,2 m. Przed sadzeniem w celu szybszego formowania się pędów bocznych, należy usunąć wierzchołki, pozostawiając 3-4 liście właściwe. Pod osłonami rośliny prowadzi się na 2-3 pędy przy sznurkach, natomiast w uprawie bez osłon pędy rozmieszczone są swobodnie na ziemi.

Podczas uprawy podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie. Melon korzystnie reaguje na ściółkowanie podłoża i zastosowanie okryć płaskich. Istotnym zabiegiem jest cięcie - po wytworzeniu 8-9 liści na pędach bocznych należy je przyciąć za 6-7 liściem. Z roślin powinno się usuwać także pędy nieowocujące.

Melon jest rośliną owadopylną, dlatego w pobliżu plantacji należy umieścić ule z pszczołami, bądź uprawiać rośliny miododajne, np. facelię. W fazie zawiązywania się owoców wskazane jest nawad-nianie plantacji, natomiast w okresie dojrzewania wymagania wodne są umiarkowane.

Zbiór owoców przeprowadza się w fazie dojrzałości zbiorczej, po około 45-60 dniach od kwitnienia. Stopień dojrzałości melona określa się po wybarwieniu skórki, mięknięciu zagłębienia przy szypułce, a także w przypadku niektórych odmian po intensywnym aromacie. Optymalna liczba owoców na roślinie to 5-6 sztuk. Z uprawy polowej można uzyskać plon 10 t/ha.

Melony przeznaczone do transportu należy zbierać kilka dni wcześniej niż owoce do sprzedaży bezpośredniej. Trwałość przechowalnicza uwarunkowana jest od typu i odmiany melona. Mniej trwałe są kantalupy. Owoce należy przechowywać w wentylowanych pomieszczeniach, o temperaturze 2-4 st. C i wilgotności powietrza 85-90 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI