Uprawa kopru włoskiego w polskich warunkach

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 02 lipca 2015 11:27

Uprawa kopru włoskiego w polskich warunkach www.shutterstock.com

Fenkuł, znany tez inaczej jako koper włoski, jest odmiana botaniczną kopru ogrodowego. Częścią jadalną tego warzywa są lekko spłaszczone, owalne, białe zgrubienia. Spożywane mogą być również ogonki liściowe oraz delikatne, zielone listki kopru. Pomimo, iż warzywo to jest cenione na świecie, w naszym kraju koper włoski jest wciąż mało popularny.

Koper włoski jest rośliną dnia długiego o bardzo silnej reakcji fotoperiodycznej. Optymalna temperatura rozwoju wynosi 15-20 st. C, zaś poniżej 7 st. C wzrost roślin zostaje zahamowany. Warzywo to najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych i osłoniętych od silnych wiatrów. Wymaga gleb żyznych, próchniczych, bogatych w wapń o odczynie zbliżonym do obojętnego.

Uprawę fenkuła zaleca się w drugim roku po nawożeniu organicznym. Orientacyjne dawki wynoszą 80-160 kg/ha N, 80 kg/ha P2O5, 110 kg/ha K2O, 40 kg/ha Ca0 oraz 10 kg/ha Mg2SO4. Fenkuła nie należy uprawiać w monokulturze. Złym przedplonem są warzywa z rodziny selerowatych, m.in. seler, marchew, pietruszka. Natomiast jako przedplon zaleca się warzywa kapustne oraz cebulowe.

Obecnie możliwa jest całoroczna uprawa tego warzywa, dzięki odmianom o większej odporności na tworzenie pośpiechów. Do uprawy letniej nasiona można wysiewać od połowy czerwca do połowy lipca, w rozstawie 30-40 x 20 cm.

W trakcie uprawy plantacje należy regularnie odchwaszczać oraz spulchniać międzyrzędzia. Aby zredukować zachwaszczenie można zastosować ściółkowanie podłoża czarna folią, bądź włókniną. Istotne jest również nawadnianie uprawy, gdyż utrzymanie stałej wilgotności wpływa na tworzenie smaczniejszych zgrubień.

Dużym zagrożeniem na plantacjach kopru włoskiego są choroby, m.in. zgorzel siewek, chwościk kopru włoskiego, mączniak rzekomy, bakterioza roślin baldaszkowych. W uprawie może wystąpić również wiele szkodników, tj. zmieniki - lucernowiec, zlocieniowiec i baldaszkowiec, mszyca wierzbowo-marchwiowa, oraz piętnówki i rolnice.

Zbiór zgrubień kopru włoskiego z uprawy letniej można rozpocząć od trzeciej dekady sierpnia. Zgrubienie przy zbiorze powinno mieć średnicę około 10 cm i wytworzone 5-8 liści. Z uprawy można uzyskać plon wielkości około 20 t/ha zgrubień.

Koper włoski można przechowywać do 4 tygodni w temperaturze 0-1 st. C i przy wilgotności względnej powietrza 90-95 proc. Również zgrubienia można zapakować w woreczki foliowe z mikroperforacją i przechowywać przez okres 3 tygodni w wyższej temperaturze powietrza 8 st. C i niższej wilgotności na poziomie 85-90 proc.

Zgrubienia fenkuła są spożywane na surowo, gotowane, blanszowane, bądź marynowane. Świeże liście są przeznaczane jako składnik do sałatek, surówek oraz zup. Natomiast suszone liście są wykorzystywane do mieszanek przyprawowych.

Warzywo to na dużą skalę uprawiane jest w krajach Europy, m.in. w Niemczech, Szwajcarii, Austrii, Francji, czy Hiszpanii, Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech, a także w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Japonii i Indiach. Pomimo tak dużej popularności na świecie oraz wysokiej wartości odżywczej, koper włoski w naszym kraju jest wciąż warzywem uprawianym na niewielką skalę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI