PARTNER SERWISU

Uprawa kapusty włoskiej na rynek świeżych warzyw

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 19 kwietnia 2016 09:50

Uprawa kapusty włoskiej na rynek świeżych warzyw Producenci warzyw już na początku maja wysadzają średnio późne odmiany kapusty włoskiej/ fot. pixabay.com

Producenci warzyw już na początku maja wysadzają średnio późne odmiany kapusty włoskiej. Z uprawy w tym terminie główki kapusty przeznaczane są na zaopatrzenie świeżego rynku, a także do krótkotrwałego przechowywania.

W naszym kraju kapusta włoska uprawiana jest zdecydowanie na mniejszych powierzchniach w porównaniu do kapusty głowiastej białej. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą i smakową warto rozpowszechniać uprawę tego warzywa.

Na rynku dostępne są odmiany wyróżniające się stopniem pomarszczenia liści, a także ich barwą. Blaszki liściowe pokryte są niewielkimi pęcherzykowatymi wzdęciami. Wśród producentów znane są odmiany, takie jak Miletta, Ovasa, Gloriosa, Mira Polana, a także polecane do upraw wcześniejszych (kwiecień), np. – Famosa i Melissa.

Kapusta włoska cechuje się mniejszymi wymaganiami niż kapusta gł. biała, dotyczy to m.in. działania niskiej temperatury. Dobrze zahartowana rozsada toleruje krótkotrwałe wiosenne przymrozki. Optymalne warunki do wzrostu - po wysadzeniu na miejsce stałe - mieszczą się w przedziale 18- 20 st. C.

Nie należy sadzić kapusty po sobie, ani po innych warzywach należących do tej samej rodziny. Przerwa w uprawie na tym samym stanowisku powinna wynosić, co najmniej 4 lata. Kapusta włoska korzystnie reaguje na nawożenie organiczne. Orientacyjne dawki składników mineralnych (kg/ha) wynoszą – 100 N, 70-90 P2O5 oraz 200-240 K20.

Największe zapotrzebowanie na wodę przypada w fazie wiązania i dorastania główek. Aby uzyskać dobrej jakości plony warto nawadniać plantacje, w szczególności w okresach suszy. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie. Wskazana jest stała ochrona upraw przed chorobami i szkodnikami.

Zbiór odmian średnio wczesnych i średnio późnych przeprowadza się zwykle od pierwszych dni sierpnia – w momencie, gdy główki posiadają odpowiednią wielkość i twardość. Kapustę należy wycinać z 2-4 zewnętrznymi liśćmi. Odmiany przeznaczone do bezpośredniego spożycia powinny być zdrowe, bez uszkodzeń i zanieczyszczeń oraz wyrównane pod względem odmiany.

Według konsumentów kapusta włoska wyróżnia się nieco delikatniejszym smakiem niż kapusta głowiasta biała. Przeważnie spożywana jest po ugotowaniu, bądź blanszowaniu – jako dodatek do wielu potraw. Warto dążyć do zwiększenia spożycia tego warzywa w naszym kraju, ze względu na właściwości odżywcze i walory smakowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI