Uprawa kapusty brukselskiej do mrożenia

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 20 marca 2015 09:24

Uprawa kapusty brukselskiej do mrożenia www.shutterstock.com

Kapusta brukselska jest warzywem jesienno-zimowym. Można ją spożywać w stanie świeżym na początku jesieni lub przez pierwsze miesiące zimowe. Natomiast przez cały rok dostępna jest w sprzedaży w postaci mrożonek.

Główki przeznaczone do mrożenia powinny być zbite, twarde, intensywnie zielono wybarwione, o średnicy 2-3 cm. Najczęściej do produkcji towarowej uprawiane są odmiany niskie lub średnio wysokie, charakteryzujące się wysoką plennością. Ponadto istotne jest, aby główki kapusty dojrzewały równomiernie.

Kapusta brukselska jest wytrzymała na niskie temperatury, nawet do -12°C (podobnie jak jarmuż). Po przemarznięciu główki są smaczniejsze, lecz zmniejsza się w nich zawartość witaminy C. Preferuje stanowiska słoneczne. Dobrze rośnie na glebach lżejszych i mniej żyznych, o pH 6,5-7,0. Warzywo to ze względu na długi okres wegetacji uprawiane jest jako plon główny. Dobrym przedplonem są m.in. cebula, szpinak, sałata, pomidor, fasola i ogórek.

Uprawę można rozpocząć w pierwszym lub drugim roku po oborniku w dawce 30-40 t/ha lub nawozach zielonych. Dodatkowo trzeba stosować nawożenie mineralne. Standardowa ilość składników mineralnych w glebie powinna wynosić: 110-130 mg/dm3 N (NO3 +NH4), 50-60 mg/dm3 P, 200-220 mg/dm3 K, 55-65 mg/dm3 Mg, 700-1200 mg/dm3 Ca.

Kapustę brukselską uprawia się przeważnie z rozsady przygotowanej na rozsadniku. Optymalnym terminem siewu brukselki przeznaczonej do mrożenia jest kwiecień. Rozsadę wysadza się po około 6-8 tygodniach, w rozstawie 62,5 x 67,5 cm lub 60 x 50 cm. Podczas uprawy ważnym zabiegiem jest ogławianie, który polega usunięciu wierzchołka roślin. Ma on na celu przerwanie wzrostu łodygi oraz przyspieszenie wiązania się główek.

Plantacji nie należy zakładać na tym samym polu częściej niż co 4 lata, z uwagi na ryzyko porażenia kiłą kapusty. Inne choroby to m.in. zgorzel siewek, mączniak rzekomy kapustnych, zgnilizna twardzikowa, alternarioza, szara pleśń oraz fuzaryjne gnicie główek kapusty. Natomiast szkodniki porażające brukselkę - pchełki ziemne, śmietka kapuściana, mszyce, bielinek kapustnik i rzepnik, piętnówka kapustnica i paciornica krzyżowianka.

Zbiór przeprowadza się wczesną jesienią lub zimą, gdy główki kapusty są twarde i mają odpowiednią wielkość. W produkcji przeznaczonej do mrożenia stosuje się zmechanizowany zbiór jednokrotny. Plon ogólny w zależności od odmiany i warunków uprawy wynosi 5-18 t/ha. Brukselkę można przechowywać od 3-5 tygodni w temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90-95 proc. W chłodni zaleca się skład atmosfery: 5-10 proc. CO2 i 1-4 proc. O2.

Kapusta brukselska jest uprawiana przeważnie w centralnej i wschodniej Polsce. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie tym warzywem, ze względu na wysoką wartość odżywczą i biologiczną, a także zachowanie wszystkich walorów po zamrożeniu. Ponadto główki kapusty brukselskiej zawierają więcej białka i witamin w porównaniu do kapusty głowiastej białej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI