PARTNER SERWISU

Uprawa chrzanu dobrym pomysłem na biznes?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 04 października 2016 15:47

Uprawa chrzanu dobrym pomysłem na biznes? Obecnie chrzan uprawiany jest w powiecie pajęczańskim (woj. łódzkie)/ fot. shutterstock.com

Korzenie chrzanu (podobnie jak liście) są użytkowane jako roślina przyprawowa. Jednak pomimo dużego zapotrzebowania na ten surowiec, uprawa chrzanu wciąż nie jest rozpowszechniona.

Największe uprawy chrzanu prowadzone są w powiecie pajęczańskim (województwo łódzkie). W tym regionie działają również zakłady przetwórcze, których podstawą produkcji jest chrzan. Zwiększone zapotrzebowanie na surowiec do przetwórstwa przypada zazwyczaj na okres świąteczny. Obecnie coraz więcej producentów decyduje się na urozmaicenie swojej oferty, poprzez wprowadzenie do sprzedaży chrzanu w formie już przetworzonej, chociażby z dodatkiem buraków ćwikłowych.

Pomimo, iż chrzan jest rośliną wieloletnią to uprawy prowadzone są zwykle przez jeden sezon - od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Producenci przeważnie pozyskują sadzonki chrzanu z własnych gospodarstw, po zbiorze z korzenia głównego. Dobrej jakości sadzonki korzeniowe powinny mieć długość około 30-35 cm i średnicę 8-10 mm. Chrzan można uprawiać tradycyjnie na płask lub na uformowanych redlinach.

Chrzan uprawiany jest w pierwszym roku po nawożeniu organicznym (obornik 30 t/ha), przyoranym jesienią. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie analizy chemicznej gleby. Nawozy fosforowe i potasowe powinny być dostarczane pod orkę przedzimową. Natomiast azot w dwóch częściach - pierwsza przed założeniem uprawy, a reszta pogłównie w miesiącach czerwiec-lipiec. 

Pod uprawę chrzanu warto przeznaczać stanowiska słoneczne. Producenci uzyskują również dobrej jakości plon korzeni w miejscach zacienionych na glebach żyznych, gliniasto-piaszczystych, zasobnych w próchnicę i składniki pokarmowe. Chrzan źle rośnie na glebach ciężkich. Korzenie ulegają wtedy deformacjom - stają się niekształtne, włókniste oraz zdrewniałe. Odczyn gleby powinien być zbliżony do 6,5-7,0, ponieważ przy niższym pH występuje problem czernienia korzeni. 

W początkowym okresie uprawy warto zadbać o odpowiednie warunki do wzrostu. Należy pamiętać, że młode rośliny są bardzo wrażliwe na zachwaszczenie. Ponadto chrzan jest warzywem o dość dużym zapotrzebowaniu na wodę. Pomimo, iż toleruje jej niedostatek w glebie to plon handlowy jest słabszej jakości (korzenie cienkie, rozgałęzione). Z kolei zbyt intensywne opady mogą spowodować gnicie korzeni. 

Plantacji chrzanu nie należy lokalizować w bezpośrednim sąsiedztwie roślin kapustnych, z uwagi na ryzyko nasilenia chorób i szkodników. Asortyment ŚOR przeznaczonych do ochrony chrzanu jest bardzo ubogi. Wczesną wiosną, zagrożeniem dla młodych roślin jest śmietka kapuściana. W późniejszym okresie może wystąpić problem z żerowaniem gnatarza rzepakowca, mszyc oraz pchełek. Spośród chorób uprawom chrzanu może zagrażać bielik krzyżowych (biała rdza).

Zbiór korzeni chrzanu przeprowadzany jest późną jesienią - pod koniec października lub w listopadzie. Grubsze i wyrośnięte korzenie przeznaczane są jako surowiec do przetwórstwa. Podczas selekcji oddzielane są korzenie boczne, które po przechowaniu w chłodniach czy w kopcach będą stanowiły materiał wyjściowy pod nową uprawę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI