Unijna konsumpcja owoców i warzyw cały czas rośnie

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Activity Monitor 2015 09 marca 2016 10:33

Unijna konsumpcja owoców i warzyw cały czas rośnie fot. shutterstock

Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 r. unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6 proc. więcej niż w 2012 r., jednak o ok. 2 proc. mniej niż średnia dla okresu 2008-2012 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Activity Monitor 2015.

Zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. zaledwie w sześciu krajach UE odnotowano rekomendowaną wysokość spożycia. 

W rozpatrywanym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców (o ponad 10 proc. więcej niż w 2012 r.) i ok. 153,22 gram warzyw (o zaledwie 0,5 proc. więcej niż rok wcześniej). Trzeba podkreślić, iż w stosunku do danych z okresu 2008-2012 wzrosła konsumpcja bananów (o 5 proc.), winogron (o 3 proc.) oraz cebuli. Natomiast na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe (spadek spożycia o 14,3 proc.) oraz pomidory (o ponad 7 proc.).

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI