PARTNER SERWISU

Udany sezon paprykowy - duży popyt, wysokie ceny

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 16 września 2015 09:12

Udany sezon paprykowy - duży popyt, wysokie ceny Tegoroczny sezon paprykowy póki co, jest stosunkowo udany/ fot. shutterstock

Tegoroczny sezon paprykowy jest stosunkowo udany. – Póki co nie mamy problemów ze sprzedażą, a ceny są wyższe niż ubiegłoroczne. Nowych rynków zbytu na razie nie szukamy, ponieważ od miesiąca nie możemy wyrobić się z dostawami na te kierunki eksportowe, które zdobyliśmy. Mamy za mało towaru, żeby starczyło dla odbiorców, których mamy i dla tych, których moglibyśmy pozyskać – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Roman Sobczak, prezes Grupy Producentów Warzyw i Owoców Polska Papryka Sp. z o.o. z gminy Klwów (woj. mazowieckie).

Rosyjskie embargo w niewielkim stopniu wpłynęło na tegoroczny sezon paprykowy. – W zeszłym roku poradziliśmy sobie ze skutkami rosyjskiego zakazu. Najgorsze były dwa tygodnie po wprowadzeniu embarga, kiedy podaż była ogromna, popytu żadnego a ceny były drastycznie niskie. Sytuacja ustabilizowała się w drugiej połowie sierpnia. W tym roku rosyjskie embargo nie pozostawiło żadnego piętna – dodaje Roman Sobczak.

Producenci papryki nie szukają nowych kierunków dystrybucji warzyw. – Póki co, nie mamy problemów ze sprzedażą. Paprykę eksportujemy na Zachód i Południe Europy. Przed wprowadzeniem embarga eksportowaliśmy na rynek rosyjski około 60 proc. produkcji, jednak udało nam się poradzić sobie ze skutkami zakazu. W tym sezonie ledwo starcza nam papryki aby dostarczać na te rynki, które mamy – tłumaczy.

Ciężkie warunki atmosferyczne nie wpłynęły na plony. – Produkujemy paprykę pod osłonami w związku z czym problem suszy nas nie dotknął w takim stopniu jak producentów warzyw gruntowych. Nasze uprawy tak czy inaczej są nawadniane, nie „korzystamy” z opadów atmosferycznych przez co jesteśmy niezależni. Wydaje mi się, że tegoroczny sezon dla branży paprykowej może być udany – komentuje Roman Sobczak.

W Polsce zwiększa się uprawa papryki pod osłonami. Szacuje się, że papryka w tunelach nieogrzewanych zajmuje powierzchnię około 850 ha. Zagłębie paprykowe tworzą gminy: Przytyk, Klwów, Potworów i Radzanów w okolicach Radomia. Rocznie produkuje się na tym terenie około 60 tys. ton papryki, co stanowi 80 proc. produkcji krajowej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM