Udany sezon paprykowy - duży popyt, wysokie ceny

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 16 września 2015 09:12

Udany sezon paprykowy - duży popyt, wysokie ceny Tegoroczny sezon paprykowy póki co, jest stosunkowo udany/ fot. shutterstock

Tegoroczny sezon paprykowy jest stosunkowo udany. – Póki co nie mamy problemów ze sprzedażą, a ceny są wyższe niż ubiegłoroczne. Nowych rynków zbytu na razie nie szukamy, ponieważ od miesiąca nie możemy wyrobić się z dostawami na te kierunki eksportowe, które zdobyliśmy. Mamy za mało towaru, żeby starczyło dla odbiorców, których mamy i dla tych, których moglibyśmy pozyskać – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Roman Sobczak, prezes Grupy Producentów Warzyw i Owoców Polska Papryka Sp. z o.o. z gminy Klwów (woj. mazowieckie).

Rosyjskie embargo w niewielkim stopniu wpłynęło na tegoroczny sezon paprykowy. – W zeszłym roku poradziliśmy sobie ze skutkami rosyjskiego zakazu. Najgorsze były dwa tygodnie po wprowadzeniu embarga, kiedy podaż była ogromna, popytu żadnego a ceny były drastycznie niskie. Sytuacja ustabilizowała się w drugiej połowie sierpnia. W tym roku rosyjskie embargo nie pozostawiło żadnego piętna – dodaje Roman Sobczak.

Producenci papryki nie szukają nowych kierunków dystrybucji warzyw. – Póki co, nie mamy problemów ze sprzedażą. Paprykę eksportujemy na Zachód i Południe Europy. Przed wprowadzeniem embarga eksportowaliśmy na rynek rosyjski około 60 proc. produkcji, jednak udało nam się poradzić sobie ze skutkami zakazu. W tym sezonie ledwo starcza nam papryki aby dostarczać na te rynki, które mamy – tłumaczy.

Ciężkie warunki atmosferyczne nie wpłynęły na plony. – Produkujemy paprykę pod osłonami w związku z czym problem suszy nas nie dotknął w takim stopniu jak producentów warzyw gruntowych. Nasze uprawy tak czy inaczej są nawadniane, nie „korzystamy” z opadów atmosferycznych przez co jesteśmy niezależni. Wydaje mi się, że tegoroczny sezon dla branży paprykowej może być udany – komentuje Roman Sobczak.

W Polsce zwiększa się uprawa papryki pod osłonami. Szacuje się, że papryka w tunelach nieogrzewanych zajmuje powierzchnię około 850 ha. Zagłębie paprykowe tworzą gminy: Przytyk, Klwów, Potworów i Radzanów w okolicach Radomia. Rocznie produkuje się na tym terenie około 60 tys. ton papryki, co stanowi 80 proc. produkcji krajowej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.