PARTNER SERWISU

Tykwa pospolita - jak uprawiać tę nietypową dynię?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 czerwca 2015 09:15

Tykwa pospolita - jak uprawiać tę nietypową dynię? www.shutterstock.com

Tykwa pospolita należy do rzadko uprawianych warzyw dyniowatych w naszym kraju. Jedynie miąższ młodych owoców jest jadalny - spożywany jako warzywo. Ważnym elementem przy uprawie tykwy jest odpowiedni moment siewu nasion, wybór stanowiska, a także regularne i obfite nawadnianie.

W sprzedaży dostępne są odmiany wyróżniające się zarówno kształtem, jak i barwą owoców, m.in. 'Birdhouse', 'Marenka' bądź 'Cobra'. W przypadku uprawy przy podporach można otrzymać wydłużone owoce. Natomiast inne niezwykłe kształty uzyskuje się za pomocą kształtowania owoców w fazie wzrostu, np. poprzez owijanie drucianymi formami.

Tykwa jest rośliną ciepłolubną. Pod uprawę należy wybierać stanowiska dobrze nasłonecznione i osłonięte od silnych wiatrów. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 25-30 st. C. Przy temperaturze poniżej 15 st. C wzrost roślin zostaje zahamowany. Dlatego zalecana jest uprawa pod osłonami – w szklarni bądź tunelu foliowym. Warzywo to preferuje gleby żyzne, zasobne w próchnicę, o pH zbliżonym do obojętnego (6,0-7,0).

Z uwagi na wysokie wymagania pokarmowe zaleca się uprawę tykwy w pierwszym roku po nawożeniu organicznym. Wskazane jest również nawożenie mineralne. Dawki poszczególnych nawozów należy dobierać na podstawie wyników analizy chemicznej gleby.

 Rozsadę przygotowuje się w szklarni bądź w ogrzewanych inspektach pod koniec marca lub na początku kwietnia. Możliwa jest również uprawa z siewu wprost do gruntu. W tym przypadku nasiona wysiewa się na miejsce stałe dopiero po 15 maja. Ze względu na intensywny wzrost pędów, odległość pomiędzy roślinami powinna wynosić przynajmniej około 1-1,5 m.

Tykwa przeważnie jest uprawiana przy podporach. Plantację należy regularnie (codziennie) nawadniać. Brak odpowiedniej ilości wody powoduje żółknięcie liści, usychanie pędów, a także zawiązków owoców. Również istotnym zabiegiem jest cięcie, gdyż warzywo to wytwarza dużą ilość pędów bocznych.

Tykwa nie powinna być uprawiana na tym samym stanowisku i po innych warzywach z rodziny dyniowatych, częściej niż co 3-4 lata. Spośród chorób największym zagrożeniem jest szara pleśń i mączniak, zaś ze szkodników mszyce i przędziorki.

Zbiór owoców przeprowadza się wczesną jesienią przed nadejściem pierwszych przymrozków. Stopień dojrzałości zbiorczej określa się po zmianie barwy skórki. Owoce stają się twardsze i lżejsze od niedojrzałych. Również oznaką dojrzałości jest zdrewniała szypułka oraz „pusty” dźwięk przy pukaniu. Młode owoce tykwy mogą być spożywane jako warzywo. Natomiast wyrośnięte służą przede wszystkim do wyrobu dekoracji, ponieważ po wysuszeniu charakteryzują się wyjątkową trwałością.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI