Trwają zbiory wczesnych odmian kukurydzy cukrowej

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 sierpnia 2015 10:07

Trwają zbiory wczesnych odmian kukurydzy cukrowej Przeciętny plon z uprawy kukurydzy wynosi 10-18 t/ha/ fot. shutterstock.com

W Polsce kukurydza cukrowa jest uprawiana z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia, jak również dla przetwórstwa - wyrobu mrożonek, bądź do konserwowania. Zbiór kolb kukurydzy rozpoczyna się z reguły około połowy sierpnia i trwa nawet do października, w zależności od uprawianej odmiany.

Do przetwórstwa najodpowiedniejsze są odmiany o intensywnie żółtych ziarniakach, równocześnie dojrzewające. Odmiany najwcześniejsze to ‘Comanche’ F1 – przeznaczona do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia, a także odmiana do uprawy amatorskiej - ‘Złota Karłowa’. Do przetwórstwa i na świeży rynek dostępna jest również odmiana ‘Ambrozja’ F1.

Kukurydza cukrowa należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Preferuje stanowiska słoneczne. Optymalna temperatura wschodów i dalszego wzrostu zawiera się w zakresie 21-27 st. C. Najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych, ciepłych, zasobnych w składniki pokarmowe, oraz dobrze spulchnionych. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny pH 6-6,7.

Zaleca się uprawę kukurydzy w pierwszym lub w drugim roku po nawożeniu obornikiem w ilości 30-40 t/ha. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 120-130 kg/ha N, 100-120 kg/ha P2O5, 180-200 kg/ha K2O. Kukurydzy nie należy uprawiać po sobie częściej niż co 4 lata, z uwagi na ryzyko porażenia przez choroby i szkodniki.

Kukurydzę uprawia się siewu wprost w pole, lub z rozsady – w chłodniejszych rejonach Polski. Siew nasion rozpoczyna się zwykle w połowie maja. Przy wcześniejszych siewach (koniec kwietnia) warto stosować okrycia z folii perforowanej, bądź włókniny. W ten sposób można uzyskać wcześniejszy zbiór kolb o 7-14 dni.

Plantacje kukurydzy należy odchwaszczać. Warzywo to posiada dość duże wymagania wodne. Największe zapotrzebowanie przypada na okres kwitnienia i wiązania kolb. Uprawy kukurydzy atakuje niewielka grupa chorób i szkodników. Najważniejszą chorobą jest głownia kukurydzy, zaś szkodniki – omacnica prosowianka, płoniarka zbożówka, drutowce.

Zbór kukurydzy cukrowej przeprowadza się od połowy sierpnia, nawet do połowy października. Do bezpośredniego spożycia kolby zbiera się, gdy ziarniaki osiągną fazę dojrzałości mlecznej, a do przetwórstwa – faza późnej dojrzałość mlecznej. W tym okresie kukurydza posiada słodki smak, jest miękka i delikatniejsza. Z kolei zbyt późny zbiór kolb wpływa na twardnienie ziarniaków.

Przeciętny plon kukurydzy z uprawy wynosi 10-18 t/ha. Kolby przeznaczone do sprzedaży powinny mieć wyrównaną wielkość, bez objawów porażenia przez choroby czy szkodniki. Kukurydzę po zbiorze należy szybko schłodzić do temperatury 0 st. C. i utrzymywać taka podczas przechowywania w chłodni, przy wilgotności względnej powietrza na poziomie 95-98 proc.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI