Trwają zbiory nasion bobu z upraw wczesnych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 czerwca 2015 10:08

Trwają zbiory nasion bobu z upraw wczesnych www.shutterstock.com

Czerwiec to czas zbiorów świeżych nasion bobu. W Polsce warzywo to uprawia się przede wszystkim na bezpośrednie spożycie, a także do przetwórstwa – mrożenia i konserwowania.

Obecnie w ofertach firm nasiennych w sprzedaży dostępne są odmiany bobu – ‘Bartom’, ‘Bizon’, ‘Bonzo’, ‘Dragon’, ‘Jankiel Biały’, ‘White Windsor’, ‘Hangdown Biały’, a także odmiana ‘Karmazyn’ o nasionach karminowo-czerwonych.

Bób jest rośliną o niewielkich wymaganiach cieplnych. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18-22 st. C. Bób spośród pozostałych warzyw strączkowych wyróżnia się dużą mrozoodpornością. Preferuje gleby ciężkie (mady, czarnoziemy), o dużej pojemności wodnej. Odczyn podłoża powinien być zbliżony do obojętnego.

Gatunek ten również dobrze rośnie na glebach lekkich, jednakże na takim podłożu wymaga większego nawadniania. Bób w trakcie całego okresu wegetacji ma duże zapotrzebowanie na wodę, jednak jest ono większe w okresie zawiązywania strąków, a także w fazie ich dorastania. Odpowiednie nawadnianie wpływa pozytywnie na wielkość i jakość plonu.

Uprawa tego warzywa na glebach lżejszych zalecana jest w pierwszym roku po nawożeniu organicznym, a na glebach ciężkich i żyznych - w drugim lub trzecim roku. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 40 kg/ha N, 60-90 kg/ha P2O5, 120-190 kg/ha K2O i 20-25 kg/ha MgO. Nawozy azotowe należy stosować wiosną (przedsiewnie), zaś fosforowe i potasowe jesienią.

Bób przeważnie uprawia się z siewu wprost do gruntu. Nasiona należy wysiewać od końca marca do połowy kwietnia, w rozstawie 45-60 x 10-15 cm. W celu przyspieszenia zbiorów nasiona można wysiać od połowy lutego pod osłonami, przy takiej uprawie rozsadę wysadza się pod koniec marca.

Podczas uprawy należy regularnie usuwać chwasty z plantacji. Młode rośliny są szczególnie wrażliwe na zachwaszczenie, zaś w późniejszym okresie uprawy chwasty nie stanowią już dla nich konkurencji. Dużym zagrożeniem na plantacjach bobu jest mszyca trzmielinowo-burakowa oraz strąkowiec bobowy. W uprawie odmian wysokich należy stosować podpory dla roślin.

Zbiór strąków rozpoczyna się, gdy są one w pełni wyrośnięte, a nasiona dobrze wykształcone o jasnokremowozielonej barwie do zielonej. Na większych plantacjach zbiór wykonuje się zazwyczaj jednokrotnie, gdy strąki w większości są wykształcone. W zależności od odmiany, stopnia dojrzałości i warunków uprawy można uzyskać plon wielkości około 5-15 t/ha.

Nasiona bobu można przechowywać przez około 2-3 tygodnie w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej powietrza 95 proc. Nasiona kierowane do obrotu powinny być świeże, bez uszkodzeń mechanicznych, jak i widocznych śladów żerowania szkodników.

Bób jest zaliczany do grupy najwartościowszych warzyw. Największe plantacje tego gatunku zlokalizowane są we Włoszech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, oraz we Francji. W Polsce uprawa tego gatunku jest wciąż słabo rozpowszechniona. Bób najczęściej użytkuje się na niedojrzałe nasiona z przeznaczeniem na bezpośrednie zapotrzebowanie rynku, bądź jako surowiec dla przemysłu - do mrożenia i konserwowania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI