Trwa wiosenne sadzenie czosnku - na jakie czynniki warto zwrócić uwagę?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 31 marca 2016 10:12

Trwa wiosenne sadzenie czosnku - na jakie czynniki warto zwrócić uwagę? Z roku na rok wzrasta powierzchnia upraw czosnku/fot. shutterstock.com

Wiosenne sadzenie czosnku przeprowadza się przeważnie pod koniec marca lub na początku kwietnia, w zależności od warunków pogodowych. W tym roku - z uwagi na łagodną zimę - uprawę czosnku można było rozpocząć wcześniej. Corocznie wzrasta zapotrzebowania na to warzywo.

W naszym kraju zarejestrowane są dwie odmiany czosnku jarego - ‘Jankiel’ i ‘Jarus’, które tworzą główki o masie do 40 g. Ząbki czosnku okryte są kremowo-beżowymi, ściśle przylegającymi łuskami. Odmiany te można przeznaczać do bezpośredniego spożycia, jak również dla przemysłu farmaceutycznego czy spożywczego.

Pod uprawę warto wybierać gleby żyzne, gliniasto-piaszczyste, przepuszczalne, zasobne w próchnicę, o pH 6,5–7,0. Czosnku nie należy sadzić po sobie na tym samym stanowisku, ani po innych warzywach cebulowych. Przygotowanie pola pod plantację należy rozpocząć jesienią wykonując uprawki gleby (orka przedzimowa), nawożenie obornikiem w ilości 30-40 t/ha, a wiosną - kultywatorowanie i bronowanie.

Przy wiosennym sadzeniu czosnku, nawozy fosforowe i potasowe dostarcza się jesienią, zaś azotowe w dwóch dawkach na wiosnę. Nawożenie należy prowadzić na podstawie aktualnych wyników analizy chemicznej gleby. Z uwagi na dość duże wymagania wodne czosnku, plantację trzeba regularnie nawadniać, zwłaszcza w okresach suszy.

Terminu sadzenia czosnku nie należy opóźniać, bowiem skutkuje to zmniejszeniem wielkości plonu. Powodzenie w uprawie zależy od zdrowotności materiału rozmnożeniowego - zaleca się sadzić czosnek pochodzący z kwalifikowanych plantacji. Ząbki na mniejszych powierzchniach sadzi się ręcznie, zaś na większych areałach za pomocą specjalnych sadzarek.

W trakcie sezonu wegetacyjnego należy prowadzić stałą ochronę przed chorobami i szkodnikami. Plon z upraw wiosennych zbierany jest przeważnie w sierpniu lub we wrześniu. Główki w odpowiednich warunkach można przechowywać do 12 miesięcy. Pomimo, iż w Polsce corocznie wzrasta powierzchnia upraw czosnku, to produkcja ta pokrywa jedynie część zapotrzebowania krajowego rynku.

Według danych GUS w 2015 roku największe ilości czosnku importowano z Egiptu (1246 ton), Hiszpanii (1161 ton), Portugalii (677 ton ) oraz Chin (42 tony ). Jednak warto podkreślić, że konsumenci preferują czosnek z krajowych upraw, niż produkt importowany, co dodatkowo przemawia za rozpowszechnieniem upraw tego warzywa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI