Trwa pędzenie cykorii - jak uzyskać główki o wysokiej jakości handlowej?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 14 października 2015 08:46

Trwa pędzenie cykorii - jak uzyskać główki o wysokiej jakości handlowej? Pędzenie cykorii wzbogaca rynek świeżych warzyw w okresie zimowym/ fot. shuttertsock.com

W okresie jesiennym przeprowadza się pędzenie korzeni cykorii. Proces ten ma na celu uzyskanie części jadalnych w postaci liści. Podstawowe elementy powodzenia tego zabiegu to ograniczenie dostępu światła, a także utrzymywanie temperatury powietrza i wody na określonym poziomie.

Materiał wyjściowy do pędzenia cykorii stanowią korzenie o średnicy 3-5 cm. Powinny posiadać one odpowiednia dojrzałość – to podstawowy czynnik mający wpływ na wysokość i jakość uzyskanego plonu. Natomiast z korzeni o niedostatecznej dojrzałości tworzą się główki luźne. Do pędzenia nie nadają się również korzenie spękane i rozwidlone.

Po zbiorze na odpowiednią jakość korzeni cykorii wpływają warunki przechowywania. Optymalna temperatura składowania mieści się w zakresie 1 do 3 st. C. Podczas dłuższego przechowywania wskazana jest temperatura niższa, zaś podczas krótszego nieco wyższa. Wilgotność powietrza należy utrzymywać na wysokim poziomie około 90 proc.

W trakcie pędzenia cykoria powinna być pozbawiona dostępu światła. Obecnie w przypadku nowych odmian stosuje się całkowicie zaciemnione pomieszczenia, które powinny być wyposażone w instalacje do ogrzewania podłoża, system nawadniania podsiąkowego, a także wentylatory umożliwiające wietrzenie pomieszczeń.

Powszechnie stosowaną metodą pędzenia korzeni cykorii jest hydroponika, która umożliwia produkcję na większą skalę. Ten sposób wymaga jednak większych kosztów inwestycyjnych, m.in. na przystosowanie pomieszczeń, budowę instalacji. Jednak w przypadku tej metody mniejsze są nakłady pracy związane z pędzeniem.

Cykoria w naszych warunkach klimatycznych jest pędzona w terminie - od września do kwietnia. Okres tego procesu uwarunkowany jest m.in. wczesnością uprawianej odmiany. Podczas pędzenia temperatura wody (w obrębie korzeni) powinna być o 2-4 st. C wyższa od temperatury powietrza – ma to istotny wpływ jakość główek cykorii.

Parametry te zmieniają się wraz z terminem pędzenia. W okresie od listopada do grudnia temperaturę wody należy utrzymywać na poziomie 20-22 st. C, zaś powietrza 17 st. C. Natomiast miesiącach styczeń-luty temperatura wody powinna wynosić 18-20 st. C, a powietrza 16 st. C. Wskazane jest utrzymywanie wilgotności powietrza w zakresie 80-85 proc.

Główki cykorii tworzą się z nagromadzenia składników pokarmowych dostarczonych w okresie wegetacji. Nawożenie podczas pędzenia przyczynia się do zwiększenia plonu. W celu dostosowania składu pożywki należy wykonać analizę chemiczną korzeni. Orientacyjny skład pożywki (mg/l) wynosi 21-42 N-NH4, 140-196, N-NO3, 156-215 K, 31-62 P, 24 Mg, 100-160 Ca.

Zbiór cykorii przeprowadza się po około 3 tygodniach od momentu rozpoczęcia pędzenia. Główki pierwszego wyboru powinny posiadać średnicę powyżej 3 cm i długość powyżej 12 cm. Po zbiorze cykorię należy zabezpieczyć przed dostępem światła, gdyż na skutek zazielenienia liście stają się niesmaczne (gorzkie). Optymalna temperatura przechowywania to 4-6 st. C.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI