Trufle, najdroższe grzyby świata, można produkować również w Polsce



www.money.pl - 07 września 2018 15:35


Większość Polaków jest przekonana, że trufle rosną gównie we Włoszech i Francji i że nie da się ich uprawiać. To tylko częściowa prawda. Nie dość, że trufle w Polsce można zbierać, to naukowcy wiedzą już, jak zakładać ich plantacje - podaje Money.

Oczywiście nie wszystkie trufle są tak drogie – kulinarnie liczą się jedynie niektóre gatunki, a ich owocniki muszą być w doskonałym stanie. Najtańsze na rynku trufle kosztują nieco ponad złotówkę. Za 1 gram. Najsmaczniejsze i najwyższej jakości są cenniejsze od złota, sprzedaje się je na specjalnych aukcjach za tysiące euro.

– Większość osób jest przekonanych, że trufle w naszym klimacie po prostu nie rosną. Ale warto wiedzieć, że na przestrzeni wieków były w Polsce zbierane, zjadane, cieszyły się dużą popularnością – na przykład w XX-leciu międzywojennym. Jadła je nie tylko szlachta, ale i mieszczaństwo – mówi serwisowi money.pl mykolog, dr Dorota Hilszczańska.

– W Europie średni czas oczekiwania na pierwsze owocniki trufli wynosi 14 lat. Nam udało się je uzyskać po 8 latach, co biorąc pod uwagę nasz klimat, szczególnie chłodniejsze niż na południu Europy zimy, jest bardzo zadowalające – mówi Dorota Hilszczańska.

Więcej czytaj w serwisie Money.