Trudny początek zbiorów szparaga. Bezśnieżna zima spowodowała przemarznięcia karp

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 maja 2018 10:09

Początku obecnego sezonu szparagowego, ze względu na gorszą jakość pierwszych zbiorów, producenci nie mogą uznać za udany. - Z powodu braku okrywy śnieżnej zimą ucierpiały karpy szparaga, dając sparciałe, puste w środku, niehandlowe wypustki. Wielu producentów zrezygnowało z pierwszych zbiorów – powiedział w rozmowie z redakcją sadyogrody.pl Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Marian Jakobsze zaznaczył, że obecnie sytuacja się już normuje i szparag dostępny jest w lepszej jakości. Ceny na początku sezonu sięgały powyżej 20 zł za kilogram, a w ubiegłym tygodniu – 12 zł. Obecnie za kilogram szparagów trzeba zapłacić 6-8 zł. Tradycyjnie zbiory potrwają do około 24 czerwca. Według szacunków powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi 2 tys. ha i stale rośnie. Za popularnością tego warzywa przemawiają m.in. właściwości prozdrowotne, w tym działanie antyrakowe.

Podczas konferencji otwierającej tegoroczny sezon szparagowy, prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, omówił aktualną sytuację na rynku szparaga. Pozycję lidera w produkcji tego warzywa utrzymują Chiny z wynikiem 520 tys. ton rocznie, w drugiej kolejności Peru (największy światowy eksporter), a następnie Meksyk – w kraju tym produkcja szparaga rozwija się najbardziej dynamicznie. Duże ilości szparaga produkują także takie kraje jak Niemcy, Hiszpania, Włochy, USA, Japonia, Tajlandia i Francja. Obecnie wielkość polskiej produkcji przekracza 6 tys. ton rocznie, lecz nadal występują problemy z utrzymaniem jakości w handlu, co może stale zniechęcić do spożywania szparagów, a tracą na tym zarówno handlowcy, jak i producenci.

Podczas spotkania podpisano list intencyjny w sprawie utworzenia Muzeum Szparagowego w Nowym Tomyślu. Prof. Knaflewski dodał, że w Europie funkcjonują już trzy muzea poświęcone temu popularnemu warzywu, zaś w świecie cztery. Ostatnio otwarto muzeum szparaga w Chinach.

Rozpoczęcie sezonu odbyło się pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga i Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.