Trudny początek zbiorów szparaga. Bezśnieżna zima spowodowała przemarznięcia karp



Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl - 09 maja 2018 09:00


Początku obecnego sezonu szparagowego, ze względu na gorszą jakość pierwszych zbiorów, producenci nie mogą uznać za udany. - Z powodu braku okrywy śnieżnej zimą ucierpiały karpy szparaga, dając sparciałe, puste w środku, niehandlowe wypustki. Wielu producentów zrezygnowało z pierwszych zbiorów – powiedział w rozmowie z redakcją sadyogrody.pl Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Marian Jakobsze zaznaczył, że obecnie sytuacja się już normuje i szparag dostępny jest w lepszej jakości. Ceny na początku sezonu sięgały powyżej 20 zł za kilogram, a w ubiegłym tygodniu – 12 zł. Obecnie za kilogram szparagów trzeba zapłacić 6-8 zł. Tradycyjnie zbiory potrwają do około 24 czerwca. Według szacunków powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi 2 tys. ha i stale rośnie. Za popularnością tego warzywa przemawiają m.in. właściwości prozdrowotne, w tym działanie antyrakowe.

Podczas konferencji otwierającej tegoroczny sezon szparagowy, prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, omówił aktualną sytuację na rynku szparaga. Pozycję lidera w produkcji tego warzywa utrzymują Chiny z wynikiem 520 tys. ton rocznie, w drugiej kolejności Peru (największy światowy eksporter), a następnie Meksyk – w kraju tym produkcja szparaga rozwija się najbardziej dynamicznie. Duże ilości szparaga produkują także takie kraje jak Niemcy, Hiszpania, Włochy, USA, Japonia, Tajlandia i Francja. Obecnie wielkość polskiej produkcji przekracza 6 tys. ton rocznie, lecz nadal występują problemy z utrzymaniem jakości w handlu, co może stale zniechęcić do spożywania szparagów, a tracą na tym zarówno handlowcy, jak i producenci.

Podczas spotkania podpisano list intencyjny w sprawie utworzenia Muzeum Szparagowego w Nowym Tomyślu. Prof. Knaflewski dodał, że w Europie funkcjonują już trzy muzea poświęcone temu popularnemu warzywu, zaś w świecie cztery. Ostatnio otwarto muzeum szparaga w Chinach.

Rozpoczęcie sezonu odbyło się pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga i Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.